Részletek a konyhában: berendezés, munkafázisok

Ha egy új konyha kialakítására vagy éppen egy régi felújítására kerül sor: kulcsfontosságú a megfelelő tervezés építészeti és funkcionális szempontból. Ezután érdemes foglalkozni a megjelenéssel és személyre szabással. Érdemes első körben feltennünk saját magunknak pár fontos kérdést, ami jelentősen befolyásolhatja a döntéseinket. Több időt töltenénk-e például a konyhában, ha a tér megfelelő nagyságú lenne és jobban alkalmazkodna a szokásainkhoz? Egyedül vagy inkább párban, esetleg családostul együtt tevékenykedünk benne? Utóbbi esetben dupla munkafelülettel és mosogatóval érdemes tervezni. Vannak esetleg kisgyerekek a családban? Mert ha a válasz igen, hasznos kialakítani nekik külön szekrényrészt, polcot, játszószőnyeget, ahol elfoglalják magukat, amíg mi főzünk. 

A napi komfort kialakítása a konyha lerajzolásával kezdődik, amiben legjobb méretarányosan kivágva elhelyezni a főbb bútordarabokat. Ezeket így könnyen át tudjuk mozgatni a különböző variációkat vizsgálva. Tervezzük egy képzeletbeli háromszög köré a munkafázisokat, melynek három csúcspontja van: a mosogató, a konyha és a hűtő. Ezek közé ne tegyünk akadályokat, mert ezen állomások között zajlik gyakorlatilag a munka.

A tűzhely mindkét oldalára helyezzünk munkapadot, ezekre nagy szükségünk lesz főzés közben a forró edények, segítő eszközök és készítendő alapanyagokat tartalmazó tálak megfelelő elhelyezése kapcsán.

Jelöljük be a rajzon a vízcsövek, lefolyó helyét a mosogató és mosogatógép számára, valamint jelezzük a rajzon a többi szerelvény, radiátor, konnektor és villanykapcsoló helyét. Ezek áthelyezéséről még az építészeti munkák megkezdése előtt jussunk döntésre és ne felejtsük el beleszámolni a költségtervezésbe; a gépészeti szakemberek mellé lehet hívnunk kell kőművest, belsőépítészt, villanyszerelőt és szobafestőt is.

A világítás megtervezése nagyon fontos! A megfelelő hangulat megteremtése mellett fontos jól megvilágítani a munkapadot és a mosogatót, a tűzhelyet és akár a mélyebb tároló polcokat is. Az egyszerre használt dolgokat tervezzük egy helyre, mint például a mosogató és mosogatógép és az azokban naponta tisztítandó étkészlet. Gondoljunk csak a napi ki-bepakolásra.

Tervezésnél figyeljünk rá, hogy a megfelelő funkciók elég helyhez jussanak: a szekrényajtók ne csapódjanak egymásba, a fiókok és kinyitható hűtő- és sütőajtók se akadályozzák egymást.

Használjuk ki a természetes fényt, helyezzük a munkapultot az ablak elé, így nem csupán hangulatos, de még borúsabb napokon is szépen megvilágított felületen tevékenykedhetünk.

A komfortos és jól funkcionáló konyha apró részletek odafigyeléseinek sokaságát jelenti. Amikre még érdemes figyelni:

  • a polcokat osszuk fel kisebb részekre, használjunk belső fiókrendezőket, evőeszköztartót a kisebb dolgoknak, de még a nagyobb tepsiknek, tálcáknak és lábasoknak is
  • a megfelelő számú konnektor a megfelelő helyeken elengedhetetlen szempont egy konyhai kialakításnál
  • csak a rendszeresen használt eszközeink legyenek elől, a karácsonyi keksz kiszúrókat, tálcákat vagy csak ritkán használt díszporcelán szetteket tegyük el magasabbra
  • legyen átlátható a konyha, az üvegajtókkal borított konyhabútor jó választás, ha szeretnénk hagyni a vendégeinknek vagy a családtagoknak, hogy önállóan találják meg a szükséges poharakat, evőeszközöket, tányérokat és ne minket szólongassanak folyton, ha keresnek valamit
  • a szakácskönyvek jól mutatnak és praktikusak is a konyhában, különítsünk el tehát nekik egy polcot
  • ha kisgyermek van a családban, legyen hely egy játékdoboznak
  • ne felejtsük el személyre szabni: képekkel, növényekkel, dísztárgyakkal tegyük személyessé, amit akár szezonálisan is váltogathatunk.

A gépészet területén először is mérjük fel mekkora tűzhelyre, milyen kapacitású sütőre van szükségünk, amit ki is használunk és nem csak díszként foglalja a helyet. Amennyiben az étkező közös légtérben helyezkedik el a konyhával, úgy fontos egy csendes elszívó a kellemetlen szagok és főzés közben keletkezett pára megfelelő kezelésére, miközben megfelelő zajszint mellett élhetünk nyugodt életet. Nézzük meg alaposan az ár-érték arányt, mert egy csendesebb, professzionálisabb típus jó befektetésnek tűnik, akkor is, ha többet kell érte fizetnünk, mint a kisebb ám zajosabb változatért.

A tárolás kijelölése illetve tartalmának napi szintű felhasználása kulcsfontosságú a komfort és rendezettség tekintetében. A nagyobb, amerikai típusú hűtőszekrények helyigényesek ugyan, de sok alapanyagot elnyelnek, amiket így nem kell külön polcon, vagy tárolóban tartani.

Az átláthatóság fontos eleme a tároló helyek kialakításának. Ne feledkezzünk meg a fagyasztott állapotban tárolt élelmiszerekről sem, hogy akár külön kis berendezésben vagy egy nagyobb befogadó képességű hűtőben jusson ezeknek is tartósan polcrész a napi fogyasztási cikkek mellett, ami egy többfős család életében szintén jelentős mennyiség lehet. 

Gondoljuk át az összes alapanyag típust, mit, hol fogunk tárolni és mekkora mennyiséget tartunk belőle otthon rendszeresen. Használjunk kis zsúrkocsikat, mobilis rendezőket a napi könnyebb élhetőség érdekében.

A konyhatervezésnél nagyon fontos átgondolni a munkafázisokat és azok sorrendjét. Először is hazaérkezik az alapanyag, amit az előszobán keresztül behordunk a megfelelő helyre, tehát tároljuk. Majd megkezdődik az előkészítés, ami általában mosást, hámozást és aprítást jelent. Ehhez szükségünk lesz mosogatóra, munkapultra, szemetesre és fiókokra a tálak, edények és keverő edények használatához. A konyhakész alapanyagokat ezután ízesítjük, készítjük tovább – itt ne feledkezzünk meg a fűszertartó és alapanyagtartó helyek kialakításáról sem – majd hőkezeljük a készítendő ételt, amihez főzőlapra vagy sütőre van szükség. Emellett is hasznos legalább egy munkapult valamint külön hely a forró eszközök kezeléséhez (sütőkesztyűk, konyharuhák, alátétek tároló helye). Majd következik a tálalás, amihez szintén szükségünk van tálaló eszközökre és egyéb dekorációs kiegészítőkre. Gondoljunk itt a szezonális terítőkre, figurákra, vázákra, szalvétákra, amiknek mind alakítsunk ki külön rendezett tároló részt.

Végül a megmaradt ételt el is kell pakolni, amit célszerű funkcionális tároló dobozokba helyezni, amik helytakarékosak és akár könnyen magunkkal is vihetők, ezeknek a fedeles dobozoknak, edényeknek is szükségük van saját polcra/fiókra, ahol rendezetten rotálhatjuk őket a mindennapokban.

Fontos, hogy a munkafázisok között ne helyezzünk el semmilyen térbeli akadályt, amit meg kell kerülni, vagy rendszeresen beleütközhetünk.

Válasszunk nekünk megfelelő munkapult anyagot és mosogató csaptelepet, amiből szintén nagy választék elérhető a különböző igények kielégítésére: funkcionális és dekorációs szempontból is.

Ezekkel az apró, megfontolt lépésekkel alakíthatunk magunknak igazán szerethető konyhát, amiben öröm munkálkodni, közösségi életet élni de még akár rendet rakni is.