Bútorfelújítás: fenntartható és költséghatékony

Az otthoni barkácsolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend és gyűjti rajongó táborát. Rengeteg lehetőség rejlik a saját kezűleg készített tárgyak és berendezések világában. Ennek egyik kiemelkedő ága a bútorfelújítás. A renovált antik bútorokat több lakberendezési irányzat karolta fel az utóbbi időben. Hiszen az emberek igénylik a fenntartható, költséghatékony megoldásokat. 

Sokak környezetében már vannak ilyen típusú ó bútorok, amikből lehet dolgozni. Az asztalosipar virágzásának idején számos fa bútor került az otthonokba. Könyvespolcok, szekrények, fiókok, éjjeliszekrények, székek, sámlik. A használatuk során itt-ott megkoptak, megfáradtak. Azonban ezeknek a berendezéseknek a zöme minőségi alapanyagból áll, amiknek kis energiabefektetéssel új külsőt varázsolhatunk.

Bútorfelújítás három lépésben

A bútorfelújítást részleges vagy teljes megtisztítással kezdjük el. A kopott, régi festékréteget vagy lakkozást csiszolóval távolítsuk el. A Velcut P120 csiszolópapírral elődörzsölt felületre jobban tapad az újonnan festett réteg.

A fogantyúkat és a gombokat (lecsavarozás után, vagy maszkolva) különféle aeroszolos festékszóróval színezzük át. A francia stílusú, vintage darabokon például kifejezetten jól mutatnak az arany színű kiegészítők. A Prisma Tech Rim gold festék kellemes csillogást ad a kiegészítőknek.

A korábban lecsiszolt felületre vastaglazúr kerül, amit ecsettel vagy lakkhengerrel hordunk fel két rétegben, a fa szálirányával megegyező irányban. Beltéri felhasználásnál az első réteget célszerű kevés vízzel hígítani (90-10%-os arányban). A száradás után a bútor fényessé és vízlepergetővé válik és védelmet biztosít az anyag számára. A Poli-Farbe Boróka vastaglazúr kiváló választás, mert nem gátolja a fa természetes légzését.

A bútorfelújításban rejlő potenciál

A renovált berendezéseket készíthetjük saját felhasználásra, vagy gondolkodhatunk az értékesítésünkben is. A piacokon számos felújítatlan bútordarab vásárolható meg töredék áron. Amelyek a bútorfelújítás után többszörös áron adhatók el. Egy felszerelt műhellyel és profi alapanyagokkal gördülékenyen végezhetők a munkafolyamatok.