A Távol keleti lakberendezés harmóniája

Békés harmónia, minimalista stílusban. A Távol-Keleti lakberendezésben jellemző a tradicionális hagyománytisztelet megjelenítése és a modern minimalizmus funkcionális egyszerűségének kombinációja.  Amennyiben vágyunk egy kis egzotikus sziget kialakítására a nyüzsgő mindennapokban, ahová visszavonulhatunk, ahol kicsit másvilágba kerülhetünk, alkalmazzuk a Távol-Keleti lakberendezési színeket. Használatukkal egzotikus-, egyben békét, nyugalmat közvetítő tér hozható létre.

Európából nézve két fő irányt tudunk meghatározni, aminek elleshetjük a meghatározó stílusjegyeit és valamilyen módón másolhatjuk azokat saját belső tereink kialakításakor.

JAPÁN STÍLUS

Letisztult, minimalista, natúr elemeket használ. Mindennek megvan a helye és funkciója, harmóniában áll a természettel, ezért sok természetes növényi alapanyagot használ. Világos színeket jelenít meg, amelyek telítetlenek és derítettek. Jellemző erre a stíluirányzatra a matt és struktúrált felületek használata, valamint a díszelemként jellemzően használt szőtt bambusz és merített papír megjelenítése.

Amennyiben Japán hangulatra vágyunk, a következő színárnyalatokat keressük a festékboltban:

 • tojáshéj és nyers drapp szín,
 • tiszta fehér és jégfehér,
 • a barnák közül a mokkabarna és dióbarna,
 • erős színei: a tűzpiros, a királykék és a mohazöld,
 • finoman lehet hangolni halvány rózsaszínnel.

A japán otthonok szellősek, minimális berendezési tárgyakat használnak, nincs bennük semmi, ami felesleges.

A hagyományos japán házakban nagy ablakfelületek vannak, amelyek közel valóvá hozzák a természetet, így ez a lakberendezési stílus szinte egybeolvad azzal. Ha erre nincs lehetőség, akkor a fenti színek mellé dominánsan jelenítsünk meg akár valódi, akár minta jelleggel nagy lótuszvirágot, bambuszt vagy cseresznyefavirágot. Ezek tökéletes kiegészítői ennek a stílusirányzatnak.

KÍNAI STÍLUS

A kínai lakások színei élénkek, telítettek, egyben természetes jelleget öltenek. Szívesen használnak fényes, lakkozott felületeket, erős színű mintákkal és figurális megjelenítéssel. Jellemző a gyönygházberakás, a sok rézbetét, a fekete alapon arany és ezüst díszítés.

A kínai hangulat megteremtéséhez az alábbi színek közül válogassunk:

 • fekete
 • aranysárga
 • tojáshéj és nyersdrappszín, pergamen
 • jégfehér és tiszta fehér szín
 • halvány rózsaszín
 • tűzpiros, paprikapiros
 • püspöklila, ibolyakék, smaragdzöld.

A kínai lakásokban hangsúlyos szerepet kap a bútorzat, amely nem csupán funkcionális-, hanem dísztárgyként is megjelenik. Több évszázados tradicionalitás, részletgazdagság, kifinomult igényesség és családi hagyományok tisztelete jellemzi. 

A kínai lakások meghatározó kiegészítője a porcelán és a selyem. Mindkét alapanyag művészi kidolgozottságban kerül a lakásba és gazdagítja a kínai enteriőrt.

A Távol-Keleti lakberendezés megjeleníti azt a titokzatos egzotikus hangulatot, amely automatikusan megállítja – még ha csak egy pillanatra is – a rohanó modern embert és eltűnődésre készteti. Megjelenésében hordozza azt a különleges-, mesébe-, vagy egy másik világba illő hangulatot, amiről ösztönösen tudja mindenki, hogy messzire kell utazni érte, messzire a rohanó mindennapoktól és megszokott környezettől, messzi, egy másik világba.

A világításnak külön szerepe van az egzotikus Távol-Keleti lakberendezésben, ahol is előszeretettel használnak érdekes, szokatlan megjelenésű lámpákat, amik nem csupán világítanak, hanem egyfajta díszítő funkcióval is szolgálnak a belső tér kialakításában.