Nagycsaládi karácsony, közös kézműves programok

A karácsony előtti készülődés a család minden tagját a hatalmába keríti. A karácsonyfa beszerzése, a fenséges lakoma megtervezése, az ajándékok becsomagolása mind a szezon karakteres képkockái. A család egészét megmozgató programokat is érdemes kipróbálni ilyentájt. Amely a gyerekek és az idősek számára is örömforrás és kikapcsolódás. Ilyen a közös karácsony idei kézműveskedés, ami ráhangolja a családot az ünnepekre. Közben duruzsolhatnak a hangulatos muzsikák, elhangozhatnak a gyakran ismételt történetek és zenghet a nevetés.

A kreatív munkához gyűjtsük össze az otthon található maradék falfestékeket, ecseteket, ragasztót, és mindent, ami kellhet. Amennyiben szakszerűen szeretnénk dolgozni és vásárolnánk is holmikat a kézműves projekthez, célszerű olyan alapanyagokat beszerezni, amelyeket a későbbiekben is tudunk hasznosítani. A fa megfestéséhez például fabevonó lazúrt (pl. Lazurán Aqua Favédő lazúr) javaslunk, ami kerítés, lambéria, és széldeszka bevonásához is tökéletes. A ragasztáshoz pedig univerzális ragasztót ajánlunk (pl. Soudal univerzális szerelőragasztó), ami a műhelymunkák zöméhez remek kombó.

Barkács karácsony alkalmából

Sütitartó mikulás szán

Minimális barkácstudással legyárthatjuk a mikulás szánját. Az otthon kallódó fa alapanyagokból is dolgozhatunk, vagy hobbi üzletekben készen vásárolhatunk egyenlő méretű fahasábokat. A fa felső rétegét tisztítsuk meg, csiszoljuk le, majd fessük meg. A színezést érdemes fabevonó lazúrral végezni, hiszen az anyag a fa rostjaiba hatol, ezáltal a felületnek igényes megjelenést ad. A száradást követően faragasztóval illesszük össze a darabokat szánt formázva.

Karácsonyfadísz gallyakból

A kézzel faragott és festett fadíszek a kétezres évek előtt sok fenyőfán függtek karácsony idején. Napjainkban a pompás díszeket főként üvegből vagy műanyagból gyártják tömegtermeléssel. Azonban akik egy kis nosztalgiára vágynak, készíthetnek egyedi fa díszeket. Csupán kreativitásra, egy marok gallyra, és faragasztóra lesz szükségük. A gyerekek akár a teljes folyamatot elvégezhetik egyedül, a gallyak gyűjtésétől, az összeillesztésig.

Krumplinyomda

Az egyedi csomagolópapírok nagy népszerűségnek örvendenek. A gyerekek keze alól kikerülő csomagolások pedig hatványozottan melengetik a szíveket. A krumplinyomdához hangyányi szobrász tudás és pár szem krumpli szükséges. A burgonyát vágjuk ketté 1/3 – 2/3 arányban, majd a 2/3 résszel dolgozzunk tovább.
A felesleg lemetszésével formázzunk fenyőfa, hópihe, angyalka, vagy más tetszőleges formákat. Az elkészült, kiemelkedő formát mártsuk bele hagyományos falfestékbe. Válasszunk jellegzetes ünnepi színeket, mint a fehér, a zöld, a piros, vagy az arany.

Amennyiben a munkát beltérben végezzük, kiemelten fontos a rendszeres szellőztetés. Illetve a használt ecseteket alaposan mossuk át, hogy a jövőben is kiválóan szuperáljanak.