Lakásfelújítás – egy új kezdet

Egy új, vagy akár a régi otthon felújítása mindig új távlatokat nyit az életben. Egyfajta pozitív, innovatív átalakulás, amely új élethelyzetek, napi rutinok kialakításának lehetőségét nyújtja. Modern rohanó világunkban még mindig az egyik legmeghatározóbb hely, ahol sok időt töltünk: az otthonunk. Innen indulunk az élet nagy kalandjaira és ide térünk haza megpihenni, feltöltődni, visszavonulni a világ zajától, amikor épp arra van szükségünk. Ennek a térnek megváltoztatása, tudatos átalakítása rengeteg jó lehetőséget kínál számunkra, fontos azonban, hogy még időben jó előre tervezzünk és ügyesen rendszerezzük a kiviteli munkálatok sorrendjét, továbbá megtaláljuk azokat a szakembereket, akik mindebben segítségünkre lesznek.

Első lépésként gyűjtsük össze a vágyott átalakítási ötleteket, legjobb ezeket illusztrációs képeken témánként albumokba rendezni. Ezek lehetnek konkrét megoldások is, vagy egyszerűen hangulat, stilisztikai szimpátia, színvilág alapján kiválasztott fotók is. Vitassuk meg az ötleteinket, álmainkat azokkal az emberekkel, akikkel megosztjuk majd a lakóteret és első körben jussunk egyezségre, mit szeretnénk és van-e olyan, amit inkább nem. Amennyiben marad olyan terület még a lakásban, ahol tanácstalanok vagyunk, fotózzuk le, kérjünk tanácsot ismerőseinktől pl. mit kezdjünk ezzel a sarokkal vagy hogyan rendezzünk el ennyi lábbelit, kabátot az előszobában, hogyan szervezzem a konyhát, ha sokat főzök vagy ha épp alig és inkább csak melegítek és kávézok benne stb. Ezekkel az információkkal egy szakembert már bátran felkereshetünk, ő segít majd a lakás lehetőségeihez és a költség- és időkerethez igazítani az elképzeléseinket, továbbá készít majd egy ütemtervet a kiviteli munkák célszerű sorrendjéről és a kívánt beszerezni valókról.

Ezt követően számba kell venni a felújítandó ház, vagy lakás technikai és műszaki paramétereit. Egy régebbi lakás esetében szükség lehet cserére nem csak burkolat vagy szaniter szempontjából, hanem pl. elektromosság, vagy műszaki berendezések területén; továbbá felmerülhet igény extra szigetelésre, falbontásra is. Szerkezeti, belsőépítészeti átalakításnál pedig érdemes statikus és egyéb szakértő véleményét is kikérni, továbbá átbeszélni és pontosan megtervezni, milyen sorrendben nyúlunk a különböző érintett területekhez, mi az amihez esetleg külön engedély kell, lehet ilyen pl. egy kandalló beépítés.

Érdemes helyiségről helyiségre haladva tervezni és pontosan megnevezni azokat a tevékenységeket, amiket ott végzünk, még akkor is ha „csak” tárolunk vagy áthaladunk azon a  helyen. A mindennapokban az egyik legtöbb bosszúságot okozó tényező, amely egyben rendkívül időrabló is, hogy nincs meg mindennek a kijelölt tárolási helye, funkciója, nem tudjuk hová tettük, keresni kell, elfelejtettük, hogy foglalkozni kell vele, mert csak letettük valahová stb. Egy átlagos XXI. századi család rengeteg tárgyi holmit mozgat meg minden nap, amit mind tárolni, kiüríteni majd megtölteni kell, különböző napokon magunkkal vinni, a többin tárolni anélkül, hogy útban lenne, majd megfelelően tisztítani, szárítani és szükség esetén gyorsan kézhez venni. Gondoljunk csak a szezonális öltözetünkre, sporteszközökre, a gyerekek különóráira, a különböző mindennapi szükségek ellátására, vagy a szabadidős egyéni és társas tevékenységekre. Ezekhez mind-mind rengeteg tárgyat használunk. Jó irányvonal lehet a tervezésnél ezen a gondolatfonalon haladni.

Továbbá a lakást különböző napszakokban is használjuk, tehát elengedhetetlen a megfelelő és célzott vagy akár hangulati világítás, továbbá az évszakok kihívásainak eleget tevő komfort, amelyhez jól felszerelt gépészetre és egyéb kiegészítőkre van szükségünk. Ezt követik a dekorációs és stilisztikai szempontok, amelyek meghatározzák majd az itt eltöltött időnk hangulatát, ránk gyakorolt élettani és pszichés hatását. Mindezek megtervezése és harmonikus  összehangolása nem kis feladat, de megéri belevágni! A szükséges munkálatokhoz ezúttal is látogassunk el kedvenc festékboltunkba, ahol a festékek mellett megtaláljuk a felújításhoz szükséges egyéb alap kellékeket és a számunkra szükséges hasznos információkat is.

Képek forrása: pexels, unsplash