Fürdőszoba vízszigetelése és burkolása

Az otthon szépítgetését, csinosítgatását sokan folyamatosan szem előtt tartják. Nem is csoda, hiszen mi is folyamatosan valamennyire változunk, így mindig igyekszünk kedvünkre alakítani azt a környezetet, ahol élünk. Legyen szó akár hétköznapi dekorációs elemekről, akár ünnepi dekorációról, egy idő után azokat is lecseréljük. Ezért is sokan odafigyelnek arra is, hogy időnként felújítanak egy-egy szobát a lakásban, de vannak, akik egyszerre vágnak bele és az egész lakást egyszerre újítják fel. Ez persze nem annyira gyakori, mint egy-egy dekorációs elem lecserélése. Az ilyen felújítások általában 5-10 évente történnek meg a legtöbb háztartásban. Azonban a legtöbben csak akkor kezdenek bele, amikor már nagyon szükséges, mivel már elöregedtek az elemek.

Amennyiben Te is éppen lakásfelújítás előtt állsz, vagy csak egy-egy szobát szeretnél a jövőben felújítani, ez a blogunk hasznos lehet számodra, ugyanis a fürdőszoba vízszigeteléséről és burkolásáról fogunk írni. Természetesen mind a vízszigeteléshez, mind a burkoláshoz ajánlott felfogadni egy szakembert, aki szakszerűen és szépen meg tudja nekünk csinálni.

Teljesen mindegy igazából, hogy felújítjuk csak vagy egy teljesen új elképzelés megvalósítása előtt állunk, a legfontosabb, hogy a fürdőszobába mindenképpen szükséges vízszigetelés, mivel egy fürdőszoba esetében fokozott vízterheléssel kell számolni. Leginkább a zuhanyzó és a kád környéke igényel nagyobb figyelmet, a padló és a falak tekintetében egyaránt. A vízszigetelés nem csak azért fontos, hogy esetlegesen ne áztassuk el az alattunk lakót, hanem azért is, mert ha nincsen akkor az ázásnak köszönhetően a csempe elkezd foltosodni, színeződni, a fuga pedig penészedni. Így sokkal kevesebb ideig tudjuk használni és annál hamarabb szükséges egy újabb felújítás is. Emellett a penészedéstől egészségügyi problémáink is lehetnek, melytől érdemes megóvni magunkat és a családunkat.

A fürdőszoba burkolásának köszönhetően alakul ki a végső látvány, amit elképzeltünk, amit szerettünk volna. A burkolás nem kicsi és nem is egy egyszerű feladat, így erre is érdemes felfogadni egy szakembert. Ha pedig ismerjük és tudjuk hogyan kell, illetve már burkoltunk, akkor mi magunk is elvégezhetjük, de sokkal biztosabb egy ezzel foglalkozó szakember.

A vízszigeteléshez remek választás lehet a Decora Flexi Dexi folyékony fólia. Kültéri teraszok és fürdőszobák, mosogatók és konyhák csempézése előtt használandó. Extra minőségű, vízhatlan szigetelő felületet hozhatunk létre vele. Mielőtt felhordjuk, a bevonni kívánt tégla, illetve vakolt felületeket gondosan meg kell tisztítani a portól és más egyéb szennyeződésektől. Magát az anyagot felhordhatjuk ecsettel vagy puha hengerrel is. Érdemes két rétegben felvinni, majd a száradás után már csempézhető is.

A Decora Tapadóhíd is remek választás, hogy a burkolat még jobban tapadjon a felülethez. Kiválóan alkalmas hidegburkolatok hordfelületének érdesítésére kül- és beltéren egyaránt. Megtapad nem nedvszívó felületeken is, így alkalmazható régi csempefelületek, vagy járófelületek újra burkolásánál a régi csempék és járólapok felbontása nélkül. Rugalmas alapfelület esetén növeli a kötésbiztonságot, így alkalmazható csempék OSB lapra ragasztásánál is. Emellett használata lehetővé teszi a csempére csempézést is.

 

Képek forrása: pixabay, pexels