A lényeg a részletekben rejlik – Polisztirol díszlécek

Az „outfit”-ünk: a külső megjelenés az otthonunk esetében is fontos, és ezúttal is a részletekben van elrejtve a titok. A lakás öltöztetésénél a kiegészítők éppúgy meghatározói a lakótér hangulatának és karakterének, mint az öltözetnél. Sokszor nem is jön rá egyből a hozzánk érkező vendég, mitől olyan jó nálunk lenni, hosszú órákat vendégeskedni, de mi pontosan tudjuk, hogy a jól megválasztott lakás-kiegészítőink teszik ennyire kellemesen otthonossá és marasztalóvá a belső tereinket.

Ilyen fontos kiegészítő elem a polisztirol díszléc, amelynek sok hasznát vehetjük a lakóterünkben. Egyszerre alkalmas nem kívánatos elemek elrejtésére, vagy ellenkező céllal: feltűnő díszítésre, vagy csupán alig észrevehető elemként elhelyezve, a kivitelezési munkálatok letisztázására; elegáns-, letisztult-, tiszta megjelenés támogatására. Ennyi mindent tud egy polisztirol díszléc, kaméleonként beolvad, vagy akár kiemelkedő színfolt lehet az otthonunkban, szinte elengedhetetlen kellék a lakberendezésben akár otthoni, akár üzleti környezetet alakítunk éppen.

 

A polisztirol díszlécek súlya elenyésző, igény szerint méretre vághatók, összességében elmondható, hogy könnyű velük dolgozni. Megfelelő rögzítés után kedvünk szerint lefesthetők. Egyszerre látnak el funkcionális és díszítési célokat. A leggyakoribb felhasználási célok:

  1. A függönykarnist eltakaró díszléc, amelyet a mennyezethez rögzítve általában azt megegyező színnel célszerű lefesteni. Így tulajdonképpen egy hosszú csíkot kapunk az oldalfal és a mennyezet találkozásánál, ami végigfut a szobán, alig észrevehetően kiugrik a karnisokat elrejtve; letisztult, elegáns megjelenést kölcsönözve így a szobának.
  2. Célzott megvilágítás kialakítása: helyi világítás kiépítésére szolgáló Spot lámpatartó vagy csillár beillesztésére alkalmas díszléc elemek, amelyek központi helyet kapnak a mennyezeten. Az így kialakított direkt fény tökéletes megoldás lehet: konyhapult fölé, továbbá fürdőszoba szekrény és előszobafal megvilágítására, sőt még a fali képeket, festményeket is hangulatosan és stílusosan megvilágíthatjuk a megfelelően felhelyezett díszlécek és lámpák kialakításával.
  3. Háttérfények, hangulatok kialakítása: másik remek ötlet a szoba megvilágításához: az indirekt, rejtett háttérvilágítás megvalósítása Led szalag és díszléc segítségével. 
  4. Fali díszként alkalmazva, pl. szín-, vagy anyagváltáskor, vagy akár képkeretet alkotva a díszlécekből.
  5. Homlokzaton alkalmazott díszléc, amely általában a nyílászárókat öleli körbe díszként, vagy egy emléktáblának állít keretet pl. Ez esetben célszerű a háttértől elütő színre festést alkalmazni, kiemelve így a díszléc díszítési funkcióját.

Kedvünkre alkalmazhatjuk egyéb kreatív módokon a díszléceket, csupán a megfelelő ragasztásról kell gondoskodnunk.

A polisztirol díszlécek homogénnek mondhatók stilisztikai szempontból. Egyszerre igazodnak a minimalista, klasszikus és modern stílusú belső terekhez is, pont azért, mert többféle mintában is kaphatók és kedvünkre színezhetők. Remekül beleilleszkednek így az adott környezetbe.

Rögzítésük festhető akril ragasztóval ajánlott. Érdemes a sarokelemekkel kezdeni, és úgy haladni szépen tovább a sorban következő elemekkel. Ragasztóval dolgozzuk szép egyenletesre a felületet, húzzuk végig a ragasztót az illesztési hézagoknál is. A ragasztás 24 óra alatt szárad, ezután már festhető is a díszlécünk.

A polisztirol díszléc felrakása nem igényel nagy szaktudást, csupán némi türelmet, viszont látványos változást lehet vele elérni a lakótérben.