Falfestés előtt alapozz!

Otthonunk falain az idő múlásával sajnos meglátszódnak a mindennapos tevékenységek nyomai. Ezek leginkább a villanykapcsolók körüli részeken jelentkeznek, de találhatunk egyéb helyeken is sérüléseket, nyomokat. Emellett a bútorok mögötti részeken látható még, hogy tisztábbnak tűnik ott a fal. Abban az esetben pedig, ha kisgyerek is van a családban, akkor találhatunk néhány maszatos kézlenyomatot, vagy pedig néhol falfirkákat is.

 

Ilyenkor általában sokan halasztgatják a felújítást, pedig egy falfestés is elég lehet ebben az esetben. Ráadásul ezt a felújítást mi magunk is eltudjuk végezni, így még egyéb költségeket is megspórolhatunk magunknak.  Amennyiben elszánjuk magunkat, hogy mi magunk végezzük el a fal újra festését, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a festést milyen előmunkálatok előzik meg, melyek elengedhetetlenek a tökéletes végeredmény érdekében.

Amennyiben a teljes falon vagy akár csak egy kis részen tapéta található és azt a részt is leszeretnénk festeni, akkor először mindenképpen a tapétától kell megszabadulnunk. Nedves szivaccsal vagy ronggyal be kell vizezni a falfelületet, majd spaknival lekaparni. Ha pedig festett falat szeretnénk lefesteni, akkor először érdemes csiszolópapírral átdörzsölni, hogy a laza részeket el tudjuk így távolítani. Miután ezzel megvagyunk, vizsgáljuk át a falfelületet és a hibás részeket glett segítségével javítsuk ki. Ezek után következik a por- és zsírtalanítás, melyet akkor is érdemes elvégezni, ha egy még festetlen felületre dolgozunk.

A felület előkészítése után jöhet az alapozás. Ez a lépés nagyon fontos, ugyanis az alapozás azért szükséges, hogy az alapfelület szívóképessége egyenletes legyen. Ezzel biztosíthatjuk a festék egyenletes száradását. Valamint csökkenthetjük is a szükséges anyagfelhasználást is, illetve biztosíthatjuk a festék foltosodás mentes száradását. Az alapozást hasonlóképpen kell végezni, mint a festést. A sarkoknál és széleknél ecsettel, a többi felületen pedig hengerrel visszük fel az anyagot.

Az alapozáshoz szuper választás a Héra Prémium 3IN1 alapozó. Fedésének köszönhetően a glettelt vagy színes falak festése könnyebb a látható rétegnek köszönhetően, illetve így a végeredmény is esztétikusabb lesz. Szuperül fed és emellett a fal nedvszívó képességét is kiegyenlíti és biztosítja a festék tapadását. Felhasználható minden beltéri és kültéri diszperziós falfesték alapozójaként. Fontos, hogy mész-, szilikon-, szilikátfestékek esetén nem használható.

Miután az alapozással megvagyunk és meg is száradt a felület, már csak a festés van hátra. Ehhez egy általunk kiválasztott színű falfestékkel csak lefessük a felületet, ahogyan az alapozásnál is tettük és kész is az új falfelületünk.

Az alapozás elengedhetetlen lépése a falak felújításának, festésének. Nem érdemes kihagyni, ugyanis ennek köszönhetően lesz a fal esztétikus, sima és egyenletes.

 

Képek forrása: pexels