Szobafestés 5 lépésben

A színek a mindennapi életünk egyik kifejezőeszköze. Az öltözködésben, a dekorációban, és a lakberendezésben is kiemelt szerepe van. A lakberendezés egyik sarokköve a falak színe és stílusiránya. Az igényes szobafestés pozitívan hat a lakásunk hangulatára és a komfortérzetre egyaránt. Legyen szó komplett arculatváltásról, új színek kipróbálásáról, vagy szimplán egy tisztasági festésről.

De hogyan is lássunk hozzá a szobafestésnek?
A munka megkezdése előtt fontos a praktikus módszer és a hozzá illő szett kialakítása.

Okos tervezés
Készítsünk egy vázlatot arról, hogy milyen színeket szeretnénk használni, és hogyan szeretnénk utólagosan elhelyezni a bútorokat, kiegészítőket szobában. Válasszunk olyan színeket, amelyek harmonizálnak egymással, és megegyeznek az otthonunk stílusával. Inspirációként használhatunk lakberendezési magazinokat, vagy böngészhetünk az interneten is ebben a témában.

Tisztítás
Az ötletelést követően tisztítsuk meg alaposan a szobát. Távolítsuk el a bútorokat és a tárgyakat, és takarítsuk ki a szemetet. Használjunk fóliát a padló lefedéséhez, majd vonjuk be maszkoló szalaggal a szegélyeket és a stukkókat. A nyílászárók üvegeit is érdemes beborítani, hogy a rászáradt festékcseppek eltávolítása ne okozzon fejtörést.

Csiszolás
Amennyiben a fal pórusos vagy nagyon porózus, akkor csiszoljuk le alaposan, hogy előkészítsük a felületet a festék felhordásához. Használjunk csiszolópapírt vagy csiszológépet, majd a folyamat végén töröljük le a csiszolási maradványokat.

Alapozás
Mikor a fal már makulátlan, alkalmazzunk mélyalapozót. Válasszunk olyan terméket, amely megfelel a fal anyagának, és kövessük a címkén olvasható utasításokat.

Festés
Kezdjük el a tényleges szobafestést, melyhez használjunk festőhengert, hogy elkerüljük a foltokat és az egyenetlen felületeket. Oszlassuk el alaposan a festéket a falon, majd hagyjuk megszáradni az utasításoknak megfelelően. Ha szükséges, felvihetünk mg egy réteget a végleges hatás eléréséhez. Mikor megszáradt a festékréteg a falon, állítsuk be a berendezési tárgyakat úgy, ahogy szimpatikusnak találjuk.