Megnyugtató festegetés az ünnepek után

Eltelt egy újabb év, kezdődik egy új, ideje a számvetésnek, leltározásnak, a régiek lezárásának és itt az ideje az új célok kitűzésének. Tegyünk így otthon is, használjuk ki a szabadnapokat, vegyük elő a hosszú évek óta rakosgatott használaton kívüli tárgyakat és kezdjünk velük új életet! A festékgyártók folyamatos újításainak köszönhetően egy jó festékboltban, kellő választék mellett már bőséges lehetőség kínálkozik erre. Akár csillámporos, akár vintage hatású krétafesték, akár a sárpöttyöket könnyedén ledörzsölhető kutyabarát, akár gyorsan fújható spray és még hosszan folytathatnánk a sort. Bármilyen stílusú lakáshoz találunk megfelelő felületszínező festéket, hogy új köntösbe öltöztessünk egy öreg fiókos szekrényt, virágtartót, régi létrát, vintage csillárt vagy egyéb dísztárgyat.

Első lépés: a kutatás, mit szeretnénk átalakítani, mikre bukkanunk még a régi elfeledett holmik között, amik otthonunk új büszkeségei lehetnének?

Második lépés: a tervezés, mi lesz az új rendeltetése és milyen dizájnt kap a kiválasztott tárgy? Akár készíthetünk egyszerű pálcikarajzos látványterveket is, vizuálisan mindig könnyebb döntésre jutni.

Harmadik lépés: olyan, mint egy jól megrendezett főzőműsor, itt az ideje a hozzávalók előkészítésének. Szükséges anyagok, eszközök beszerzése, itt gondoljunk majd az előkészítésre és vásároljunk védőnejlont, vagy készítsünk oda nagyméretű kartonokat, hogy elkerüljük a későbbi, padlóról és egyéb helyekről való festékkapargatást a nem számított cseppek miatt. Vásároljuk meg előre az utómunkákhoz szükséges tisztítószereket, szivacsokat, vödröket.

Negyedik lépés: jelöljünk ki egy napot, amikor félretesszük a többi elfoglaltságainkat és csak ennek szenteljük ezt a napot, rendeljünk aznapra ételt, vagy kérjünk meg valakit, hogy hozzon nekünk, hogy még ezzel se kelljen aznap foglalkozni.

Ötödik lépés: az élmény! Eljött az idő, adjuk át magunkat az alkotás és kreativitás örömeinek, tegyünk be nekünk tetsző zenét vagy beszélgessünk közben valakivel, egy online chaten vagy vlogbejegyzésen keresztül el is büszkélkedhetünk a terveinkkel, hallgassunk podcastet vagy egyszerűen csak a saját gondolatainkat, miközben létrehozunk valami szépet és egyben újrahasznosítunk. Ajándéknak is remek elgondolás ilyet készíteni. Az év tele van születésnapokkal, névnapokkal, évfordulókkal és ünnepekkel. Már mindannyian tapasztaltuk, hogy nem lehet túl korán elkezdeni készülni rájuk, használjuk ki a téli szabadnapokat és tegyük hasznossá magunkat, meglátjuk, megéri!

A fenti projekthez alkalmas lehet minden, ami fából, cserépből, fémből, természetes anyagból készült, ezeken a felületeken tapad meg legjobban a festék és mutat szépen a végeredmény. Tároló alkalmatosságból szinte mindig kell új egy háztartásban. Egy régi létrából alakulhat polcos szekrény, egy kinőtt rácsos ágyból fali tároló, vagy kisasztal, egy ócska kredencből némi kiegészítéssel olvasókuckó, egy régi dagasztó tálból mini sziklakert, egy régi virágtartóból játéktartó állvány, egy öreg szánkóból előszobadísz, régi falikarokból elegáns csillár, egy varrógép állványból kávézó asztalka és így tovább. 

Festeni megnyugtató, kreatív és új inspirációkat ébresztő tevékenység; sikerélmény, ami segít, hogy pozitívan vágjunk bele egy újévbe, reménység a megújulásra, egyfajta elcsendesedő, relaxációs program. Másnaptól újra belevethetjük magunkat a rohanó, modern élet sűrűjébe és gondolkodhatunk új célokon. Próbáljuk ki, alkotni jó! 🙂