Az otthon melege – Miért fontos a megfelelő hőszigetelés?

Őszi szelek járnak, didereg a galagonya odakint, milyen jó ilyenkor bebújni a szeretett fészkünkbe egy forró kávéval, teával és némi finomsággal, elővenni azokat a tevékenységeket, amiket a pörgős nyári hónapokban elnapoltunk, mert olyan jó volt odakint lenni. Természetesen egy őszi séta most is remekül esik, de ezek időtartama egyre rövidül a korai sötétedés és az egyre hűvösebb, nyirkosabb idő miatt és egyre több időt fogunk odabent tölteni.

A ház energiafogyasztása megnő ezekben a napokban, amit viszont könnyen megtámogathatunk megfelelő hőszigetelési rendszerrel. Ez jelentős költségcsökkentő tényezőként jelenik meg már az első hónapban is, megéri tehát beruházni rá akár új ingatlant építünk, akár a már meglévőt szeretnénk korrigálni.

Ingatlanjaink külső homlokzati hőszigetelése napjainkban az egyre növekvő árak, költségek miatt egyre fontosabb jelentőséggel bír. A Policolor homlokzati lapok olyan polisztirol anyagú – kifejezetten szigetelésre készült – táblák, amik használatával a meleget minden évszakban ott tudjuk tartani, ahol a legkellemesebb számunkra: télen idebent, nyáron pedig odakint. A megfelelő szigetelési rendszer ugyanis nem csak télen segít nekünk az otthon melegének megőrzésében, hanem minden évszakban többletet jelent a lakás ideális hőérzetének fenntartásában, nem utolsó sorban a pénztárcánkat is kíméli. 

A munkák megkezdése előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy a homlokzati felület állapotában alkalmas-e a felrakásra. Ez azt jelenti: hogy nem mállik, nem omladozik, továbbá hordképes. Gondosan javítsuk ki az esetleges hibákat, előkészítve így a felületet a szigetelési munkálatokra. 

Gondoskodjunk róla, hogy a polisztirol lapokat a felrakás előtt száraz, nedvességtől védett és árnyékos helyen tároljuk, ez is fontos a minőségmegőrzés érdekében.

A kivitelezési munkálatoknál kiemelendő az indítósín és a kezdő sor minél pontosabb felhelyezése, amit érdemes többször is ellenőrizni vízmértékkel. Javasolt a sorok kötésben történő elhelyezése, továbbá technikai részletként megemlítendő még, hogy a felrakásnál mindenképp szükséges a ragasztó mellé mechanikai rögzítést is alkalmazni: ú.n. dübelek elhelyezésével; ami a hőtágulás, és a szél szívó-nyomó ereje miatt fontos. Kiemelendő még a felület homogénre csiszolása, kitüremkedések nélküli letisztázása megfelelő eszközzel, továbbá az élek, sarkok speciális fémsínnel és hálóval történő védelme és beágyazása. Ezáltal sokkal ellenállóbbá tettük azt a külső mechanikai hatásoktól. Járjunk el hasonló módón a nyílászárók körüli éleknél és egyéb beugróknál is. Megfelelő utókezelés után a szigetelés könnyen vakolható bármilyen színre, amit a tulajdonos megálmodott, továbbá különleges felületi struktúrák alakíthatók ki a felviteli technikák variálásával.

A Policolor homlokzati lapok egyesítik tehát az optimális funkcionalitást a korrekt árral. Alacsony önsúlyuk miatt könnyű és praktikus megoldásnak bizonyulnak, mind a szállítás, felhelyezés, mind használat tekintetében. Könnyen méretre, formára vághatók, és precízen lehet velük dolgozni. Továbbá hozzájárulnak a lakás egészséges levegőjének kialakításához, mivel nem párolognak ki káros anyagot, illetve a penészedést is megszüntetik. Akár beltéren is használhatók szükség szerint. Remek választás az otthon melegének és megfelelő komfortérzetének kialakításában és havi – egyre növekvő – költségeink tartós csökkentésében.