Glettelés egyszerűen

Otthonunkat általában folyamatosan szépítgetjük, alakítgatjuk a saját stílusunkra, kedvünkre. A ház körüli felújítások nagy részéhez nincsen szükségünk szakember segítségére, éppen ezért is egyre többen állnak neki saját maguk ezeknek a munkáknak. A festési munkákat is könnyen megcsinálhatjuk magunk is, viszont előtte érdemes odafigyelni arra, hogy a falakat rendbe hozzuk. Ehhez glettelésre van szükség.

A glettelés nem más, mint a falfelületek javítása a festés előtt. A lényege, hogy egy vízzel elkevert gipsz bázisú anyagot viszünk fel a falfelületekre. A glettelési munka legelőször könnyűnek tűnik, viszont egyáltalán nem az. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag szakember tudná elvégezni a munkát. Azoknak, akiknek van egy kis kézügyessége és motivációja is, az nyugodtan megpróbálkozhat a gletteléssel. Ahhoz, hogy még egyszerűbb feladatunk legyen célszerű kész glettet használni, így nem kell az összekeveréssel foglalkozni. Ehhez a Rigips Promix Mega felhasználásra kész glettje remek választás. A termék hézagoláshoz és a felületek végső átglettelésére alkalmas. Használhatjuk gipszkarton és gipszrost lapokhoz, valamint vakolt felületeken is. Az anyag levegőre szárad. A dobozban légmentesen lezárva napokig is tárolható és felhasználható.

Amennyiben nekivágunk jó, ha tudjuk, hogy mire is van szükségünk, illetve mennyi anyag szükséges. Ha az teljes falat szeretnék leglettelni, akkor érdemes pontos mennyiséget vásárolni az anyagból, kisebb javítások esetén pedig elegendő egy kisebb kiszerelés is a felület hibáinak méretétől függően. Amire mindenképp szükség lesz az takarófólia, hogy ne legyen minden koszos és poros. A glett felviteléhez szükség lesz glettvasra és spaklira a kikeveréshez és az adagoláshoz. Ezeken kívül kelleni fog még csiszolópapír is a munkához, ebből ajánlott finomabb szemcséjű csiszoló lapot választani annak érdekében, hogy sima legyen a végeredmény.

 

A glettelésnek mindenképpen úgy álljunk neki, hogy már ismerjük a lépéseket. Legelőször minden szükséges dolgot takarjunk le a takarófóliával, hogy megóvjuk őket a kosztol és a portól. Ezután a fal megtisztítása következik. A falfelületet teljesen por és zsírtalanítsuk. Amennyiben tapéta volt rajta, akkor alaposan nedvesítsük be a falat, hagyjuk 20 percig ázni, majd a spakli segítségével kaparjuk le a tapétát. Ezután meg kell várni, hogy a fal teljesen megszáradjon. Ezután kezdhetünk neki a glettelésnek. Amennyiben csak egy kis falfelületet kell kijavítani akkor a glettvasra rakjuk glettet, majd a spakli segítségével óvatosan kenjük fel a falra és oszlassuk, dolgozzuk el egyenletesen. Ha viszont az egész falat kell glettelni, akkor rögtön tehetjük a glettet a falra, majd elkezdhetjük eldolgozni. Érdemes ilyenkor arra figyelni, hogy annyi glettet helyezzünk fel, amennyit körülbelül 70 perces száradási idő alatt rendesen el tudunk dolgozni. A szép munka érdekében érdemes az éleknél fém élvédőt használni. Miután végeztünk a gletteléssel, annak végleges száradási ideje körülbelül egy nap. Ezután következhet a csiszolás, melyet csiszolóvászonnal és kézi csiszolóval érdemes ezt csinálni. Itt arra kell figyelni, hogy a csiszolóvásznat egyenletesen nyomjuk a felületre, hogy a felület teljesen sima legyen. A csiszolás során sok por keletkezik, ezért miután végeztünk vele a falat alaposan tisztítsuk meg, hogy a lehető legkevesebb por maradjon rajta.

Miután a glettelés minden részével végeztünk, neki állhatunk a festésnek. Összeségében, ha érezzük magunkban a kreativitást bátran vágjunk neki szakember segítsége nélkül a folyamatnak!

 

Képek forrása: pexels, www.rigips.hu