Homlokzatfestés

Házunk külső felületei vannak leginkább kitéve az időjárási tényezőknek, mint az erős napsütés, eső vagy a por. Ezért ezeket a felületeket, falakat épp úgy érhetik különböző sérülések, mint a ház belső falait. A külső megjelenését a házunknak a homlokzat adja, így érdemes erre is időt szakítani és foglalkozni az állapotával, ápolásával, főleg, ha már esetleg régebbi, vagy rosszabb állapotban van.

A homlokzatfestés általában két célt szokott szolgálni. Egyrészt védi a vakolatot és vele együtt az épület állagát is a környezeti hatásoktól és a nedvességtől. Másrészt egy teljesen új megjelenést kölcsönöz az épületnek. A homlokzat átfestése komolyabb feladat. Azonban aki már többször festett beltéren és tudja a munkafázisokat, egyszerűbb feladata lesz. A homlokzat felújítását két féle módon végezhetjük el. Az egyik lehetőségünk, hogy újra vakoljuk, amely a hőszigetelés után elkerülhetetlen. Ehhez érdemes egy szakembert felkeresni, aki elvégzi nekünk a munkát. A másik pedig, hogy egy diszperziós homlokzatfestékkel lefestjük. Utóbbit akár mi magunk is elvégezhetjük szakember felkeresése és segítsége nélkül. Ez a megoldás jobban kedvez a pénztárcánknak, ugyanis ebben az esetben csak az anyagokat és egyéb eszközöket szükséges megvásárolnunk, míg egy szakemberrel végeztetett munka esetében a munkadíjat is ki kell fizetnünk.

A legalkalmasabb idő a homlokzat felújítására az ősz vagy a tavasz. Akkor érdemes nekivágni, ha előreláthatólag az eső nem fog esni több napig. A homlokzat színének kiválasztásánál körülbelül bármilyen színt válaszhatunk, azonban érdemes több évre előre gondolkodni és nem túl élénk színt választani.

A homlokzatfestéshez a Dulux Trade Weathershield Silicon Plus terméket ajánljuk, mely egy prémium minőségű, szilikon alapú homlokzatfesték. Tulajdonságait és előnyeit tekintve tökéletes pára- és CO2 áteresztő, vízlepergető és véd az időjárási hatások ellen. UV- álló és különleges összetételének köszönhetően a lefestett felület ellenáll a mohásodásnak és az algásodásnak is, emiatt a bevonat élettartama is meghosszabbodik.


A festéket felvihetjük hengerrel, ecsettel vagy akár szórással is a felületre. Érdemes 1-2 rétegben felvinni. A festés előtt elő kell készíteni a festendő felületet. Régi vakolat esetén a felületnek száraznak, épnek és tisztának – olaj-, zsír-, por- és egyéb szennyeződés mentesnek – kell lennie. Új vakolat esetén pedig a felület 4 hét utáni száradása esetén festhető a felület, mely előtt alapozás szükséges.

 

Képek forrása: pexels, www.dulux,hu