Dulux Easycare – Csodálatos árnyalatokkal érjük el a kívánt hangulatot

Mikor elhatározzuk, hogy átszínezünk egy falat, kifestjük a lakást, vagy annak csak egy részét: akkor elkezdődik valami friss és jó hangulatú átalakulás, mert megváltoztatjuk a teret, amely körbevesz minket! Legyen szó, akár az első falfestésről, akár átalakításról vagy felújításról. A mai modern festékekkel már gyerekjáték bánni, és a végeredmény miatt igazán megéri foglalkozni vele!

Először is kezdjük a színek megfelelő kiválasztásával. Aki még nem foglalkozott ezzel a témával és tanácstalan kissé, hogyan is fogjon hozzá, annak remek választás a „Dulux Easycare”, ahol a festékeket nem egy alig kézbe vehető, végtelennek tűnő színskálából kell kiválasztanunk, hanem színárnyalatokba csoportosítva könnyedén alakíthatjuk ki a nekünk tetsző hangulatot. Így módszeresen haladhatunk, míg megtaláljuk azt a kódszámú festéket, amellyel dolgozva jobban le leszünk nyűgözve a végeredményt látva, mint gondoltuk volna, mikor belevágtunk!

Ráadásul érdemes figyelembe vennünk, hogy ez a termékcsalád víztaszító tulajdonságú, azaz foltálló beltéri falfesték. Ahogy elképzeljük, hogy egy esős séta után a kis kedvencünk megrázza vizes-sáros bundáját az előszobában, miután újra visszaértünk a jó meleg kuckóba, gondoljunk mosolyogva a falról lecsorgó vízre, amelyet egy szivacs vagy törlőkendő segítségével könnyedén letörölhetünk, anélkül, hogy nyomot hagyna, vagy elázatná, elszínezné a falat. Vagy eszünkbe juthat a gyerekszoba fala is, ahol vízfesték cseppen a falra vagy a kis maszatos kezek végigsimítják a kedves mintát, amit ráfestettünk, ezt is könnyedén le lehet mosni, mert ez a festékcsalád úgy lett kialakítva, hogy a kosz nem hatol mélyen a bevonatba. Illetve aki a konyhában szeret maszatosan dolgozni, vagy a fürdőszobában sem borít mindent csempe és egy alaposabb fogmosás után lespriccelnénk a falat, itt is könnyedén letörölhetjük ezeket a kis foltokat, amit a Dulux Easycare festékekkel lefestettünk.

A tartósságát mégis úgy éri el ez a festék, hogy közben vízesbázisú, ami azt jelenti, hogy hamar szárad és nem hagy kellemetlen szagot maga után, akár száradás után már biztonsággal birtokba is vehető az új lakótér.

Használjuk bátran, ha napos a festeni kívánt falfelületünk, mert igazán színtartó ez a festékcsalád, sokáig őrzi azt az egyedi árnyalatot, amit kiválasztottunk.

A színek kiválasztásánál több szempontot is vegyünk figyelembe: először is, haladjunk helyiségről-helyiségre és próbáljuk meg elképzelni, hogy milyen hangulatot szeretnénk azokban kialakítani. Gondolhatunk azokra a rokonainkra, barátainkra, éttermekre stb., ahol vendégeskedni szoktunk. Hol szeretünk a legjobban hosszan tartózkodni, vagy gondoljunk a természetes tapasztalatainkra: milyen helyen szeretünk lenni, ott milyen színárnyalatok szerepelnek? Ha a természetet kedveljük, és sokat járunk pl. erdei környezetben, amiből szeretnénk otthonra is vinni, válasszunk a Dulux Báziszöld árnyalatok közül és használjunk mellé föld színeket kiegészítőnek: pl. barnát, sárgát, vöröses tónusokat. Ha szeretjük a vadvirágos réteket, akkor valószínű bátrabban használhatjuk az élénk virágszirmokra emlékeztető színeket, pl. az Easycare Ibolyakék, vagy Narancssárga vagy Piros falfestéket, kontrasztot alkotva kékkel vagy sárgával, ami a szabad ég alatti napsütés hangulatát hozza el nekünk. Ha szeretjük a tengerpartok fényes, nyári, napsütötte hangulatát, akkor használjunk sok fehéret, homokszínt és a kékek árnyalatait, pl. az Easycare Lágy kék árnyalatok közül.

Amennyiben natúrabb, letisztultabb hatást szeretnénk elérni, válasszunk a semlegesebb fehéres árnyalatokból, kiegészítve egy kis szürkével vagy homokszínnel. Elegáns érzetet kelt a „tónus a tónusban” megoldás, azaz a színkörön megjelenő színek egymáshoz közeli használata. 

Amennyiben trendibb és lendületesebb hatásra vágyunk válasszuk a Lime árnyalatokat, amelyeket ízlés szerint kiegészíthetünk Kékeszöld vagy Arany esetleg Narancs árnyalatokkal.

Gondoljunk a funkcióra is: otthont alakítunk ki, ahol lazítani szeretnénk, és bekuckózni, akkor használjunk sötétebb földszíneket, vagy dolgozószobát ahol sokat kell koncentrálni, tanulni: ezt az agyunk a kék színek árnyalatai mellett tudja legoptimálisabban megtenni. Vagy tisztaságot szeretnénk sugallni, mert pl. kozmetikát festünk esetleg egészségügyi szolgáltatóhelyiséget: használjunk fehéret, zöldet, rózsaszínt, kéket, azokból is világosat, ezek tiszta, friss hatást keltenek.

A sötétebb árnyalatokkal is remekül lehet hangolni egy teret: pl. kontrasztba állítva egy felületen, hangsúlyt adva egy adott falnak vagy szobának, tekintélyt, eleganciát, professzionalítást sugallva az oda érkezőknek.

Egy adott tér hangulatát alapvetően az abban megjelenő és egymásra ható színek határozzák meg. Azonban minden esetben érdemes átgondolni, hogy mekkora terekben, milyen színű bútorokkal és kiegészítőkkel használjuk az adott falszínt. A nagyobb méretű növények zöldet hoznak a szobába, a faelemek sárgát, a kiegészítők remekül színeznek egy semleges háttérszínben pl. egy váza és vele megegyező függöny és fotel vagy szőnyeg, egy lámpa stb.. Ügyeljünk a belsőépítészeti elemekre, van-e lambéria, kandalló, kővel borított falfelület, amihez alkalmazkodnunk kell. Vegyük figyelembe a padló színét is. Ne feledkezzünk meg a terek alkotta tagoltságról, tetőtérben vagyunk, vagy gyerekszobában, ahol nem feltétlenül a falsíkok találkozásánál szeretnénk színt váltani. Illetve érdemes figyelembe venni a tájolás adta adottságot is, mert a reggeli nap más színt hoz a szobába, mint a lemenő nap, továbbá a sötétebb falak között több lámpára lesz szükségünk, ugyanannak a fényerőnek az eléréséhez, mint egy világosban. A hálószobában az ágytakaró, a konyhában a munkapult nagy felülete miatt „uralja” a teret és egyben aktívan átszínezi azt, érdemes számításba venni ezeket az elemeket is.

A színekkel bámulatos dolgokat tudunk elérni, ugyanis hatnak ránk, és nemcsak a szemünkre: lehetünk pl. éhesek a piros és sárga együttestől, vagy kerülhetünk kreatív hangulatba egy lilás térben. Dinamikusan indíthatjuk a napot egy narancsos árnyalatú fürdőszobában vagy konyhában. Írhatunk alá nagy súlyú szerződéseket egy sötétzöld, vagy fekete esetleg sötétkék hangsúlyos elegáns dolgozószobában. A variációk, lehetőségek száma végtelen, használjuk bátran a színárnyalatok adta lehetőséget.

Konkrét tippek pontos kódokkal itt olvashatók: https://www.dulux.hu/hu/Inspiracio/a-dulux-ev-szinenek-parositasa-termeszetes-kekekkel-es-zoldekkel