Gipszkartonozás – a sokoldalú, gyors és költséghatékony megoldás

 A gipszkarton az egyik legkönnyebben felhasználható alapanyag, ma már szinte ott van minden lakásfelújításnál és építkezésnél. Rendkívül könnyű vele a munka, gyorsabban lehet vele haladni, mint a hagyományos építőanyagokkal, nem jár piszokkal, így akár egy gyors vagy egyszerűbb felújításnál is sok hasznát vehetjük. A praktikum mellett megemlítendő, hogy rendkívül kreatív felhasználási alapanyag, mert nem csupán funkcionális, hanem művészi célzattal és hangulati elemként is beépíthetjük az új lakóterünkbe. Lakberendezési szempontból nézve bármelyik stílushoz illeszthető, lehet akár egy fiatal minimál vagy egy elegáns polgári klasszikus, akár egy modern high-tech akár bármilyen – mindenhol jól mutat. Felülete sokféleképpen színezhető és dekorálható. 

A gipszkartonnak egyik fő építészeti előnye, hogy szárazépítésre ad lehetőséget, így nem kellenek azok az úgynevezett „nedves kötőanyagok”, amik nemcsak hogy sok piszokkal járnak, de a száradási idő is jóval hosszabb esetükben és még költségesebbek is a végeredmény szempontjából.

Másik építészeti szempont, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. Gyakran készül belőle utólag felhúzott válaszfal, mondjuk egy gyerekszobába, ahol már kinőtték a gyerekek a közös lego-építés és esti mesehallgatás izgalmait és bizony már saját tulajdonú szobára vágynak, ahová kedvükre egyedül elvonulhatnak. Vagy, egyszerűen szeretnénk leválasztani magunknak egy dolgozósarkot a nappaliból, ahol végre nyugodtan kialakíthatjuk a saját home office-t.  Esetleg a fürdőszobában jó lenne különválasztani a funkciókat pl. a mosógépnek és a szennyesnek jó lenne egy takarófal, ami sokkal rendezettebb mindennapokat jelent majd számunkra és így tovább. Ez esetben a gipszkartont tartószerkezetbe építjük. De a lehetőségek tárháza nagyon sokoldalú: a gipszkartonnal szigetelhetünk, beépíthetjük a tetőteret, alakíthatunk ki praktikus bútort, pl. könyvespolcot vagy tv-állványt, ruhásszekrényt, cipőtartót az előszobába, ahol mindennek pont akkora helyet szabhatunk amekkorára szükségünk lesz.


Egyik legnépszerűbb gipszkarton beépítési technika továbbá a mennyezet dekorációs elemeinek kialakítása, továbbá a szoba világításának gipszkartonnal megvalósított változata. Ez esetben nem csupán a fényekkel játszhatunk, hogy pl. rejtett módon hagyjuk a fényforrást vagy célzott spot lámpákat fúrunk a gipszkartonba, de még bónuszként elrejthetjük a kábeleket, vezetékeket is. A gipszkarton nagyon könnyen megmunkálható, vágható, bátran gondolkozzunk íves és egyéni formák kialakításában is.

A gipszkartonfal megfelelően rögzítve stabil szerkezet, ugyanakkor szép, sima és egyenletes felületet képez, kedvünkre színezhetjük vagy kerülhet rá egyéb dekorációs burkolat, mint pl. tapéta vagy kő, tégla, faliszőnyeg stb.

Extra tipp: a kialakításnál figyeljünk a szükséges kellékekre, ami a gipszkartonozáshoz szükséges: megfelelő alátét álló fal esetében, szükség szerint szigetelés a gipszkarton mögé, megfelelő tartó elemek és a gipszkarton rögzítéséhez kifejlesztett ragasztó, mint pl. Soudal gipszkarton ragasztóhab. Ezt a terméket bátran használhatjuk, kifejezetten építészeti célra gyártott, többféle anyaggal, mint pl. cement, tégla, kő, fa, fém stb. és gipszhez is tökéletesen kompatibilis ragasztó. Jól tapad függőleges felületen is, ráadásul ehhez a kiszereléshez nem is szükséges egyéb speciális eszköz, vagy szerszám, már egyből a tubusból a felületre vihető. Egy óra alatt meg is szárad, így rendkívül gyorsan lehet vele haladni.

Fotók: pexels.com