Éppoly egyszerű és olcsó, ahogy hangzik: csempefestés

Felejtsük el a port, piszkot, zajt és a rengeteg törmeléket, ami eddig a csempefelújítással járt, mert akár szakember nélkül, DIY módban, könnyedén; magunk is csodaszép, teljesen megújult külsejű csempét alkothatunk a célnak megfelelő festék segítségével, mert bizony létezik ilyen! Nem mellesleg rengeteg pénzt és időt is megspórolhatunk ezzel az eljárással, miközben szabadon engedhetjük kreativitásunkat is. Ugyanakkor, ha ez esetben mégsem szeretnénk nagyon kreatívak lenni, az sem baj, mert egyetlen új szín kiválasztásával is bámulatosan új külsőt alkothatunk a lakás csempével borított felületeire, megváltoztatva annak hangulatát, vagy stílusát.

Egy percig se gondoljuk, hogy a csempefestés, mint olyan, valamiféle ú.n. házi találmány, egy lelkes nagypapa vagy esetleg feltaláló típusú egyetemista legújabb „Five-minute-craft” leleménye, mert ennél bizony sokkal professzionálisabb, a festékgyártónak speciálisan erre a feladatra kifejlesztett, és gondosan kipróbált termékéről van szó, amit megfelelően alkalmazva: lenyűgöző eredményeket érhetünk el.

Amennyiben új lakásba költöztünk, vagy egyszerűen meguntuk és lecserélnénk a régi csempénket, akkor nagyon egyszerű dolgunk van: keljünk útra egy professzionális festékbolt irányába, kérjünk bátran segítséget az eladóktól és vegyünk kifejezetten csempefestéshez megfelelő termékeket.

A lakásunkban általában két helyiségben biztosan találunk csempét: a fürdőszobában és a konyhában. Nos, ezek a helyiségek azok, amiket biztosan mindennap és a leggyakrabban látogatunk, illetve tartózkodunk bennük, tehát nem mindegy milyen hangulatot árasztanak felénk. A minket körbevevő tér hatással van ránk, akkor is, ha nem annyira foglalkozunk azok esztétikai megjelenésével, ráadásul ezekben a helyiségekben ébredezünk egy új napra vagy nyugszunk meg egy fárasztó-, vagy akár kellemes nap után, fontos tehát, hogy megjelenésükben a megfelelő tisztaságot, ápoltságot és hangulatot képviseljék számunkra. Ráadásul ezek a helyiségek általában nagy felületeken csempézettek, érdemes tehát legalább egy festés erejéig foglalkoznunk velük. 

A csempefestés éppoly egyszerű, mint ahogyan hangzik, arra kell csupán figyelnünk, hogy megfelelően zsírtalanítsuk és portalanítsuk a felújítandó felületet, először felkenjük az alapozót és kellő száradás után már festhetjük is a kívánt színt.

Mivel rengeteg pénzt megspóroltunk ezzel a módszerrel, – hogy nem kell bontanunk, s újracsempéznünk csak festenünk -, fogadjuk meg a jó tanácsot, hogy akkor ezt a gyors folyamatot viszont jó minőségű termékkel végezzük! Így garantáltan nem szükséges hamar újra restaurálnunk a festett felületet, hanem tartós eredményt kapunk, amivel ráadásul rendkívül könnyű lesz dolgoznunk. A jó minőségű alapozó és fedőfesték ez esetben nem csupán esztétikai kérdés, hanem alap momentum. 

A csempézett falat egy felületként kezelve, fugával együtt fessük le, így nagyon könnyen és gyorsan haladhatunk, homogén és tiszta felületet képezve így a falon. „Tone in tone” színhatást kapunk, ami azt jelenti, hogy a fuga és a csempét védő élzáró profil is ugyanolyan színű lesz, mint a csempénk.  Lehet akár nagy méretű, akár mozaik csempénk, a festékkel bátran dolgozhatunk minden méretű csempe esetében, a méret és forma nem befolyásolja a minőséget. 

Azonban vegyük figyelembe, hogy ezt az eljárást – tartóssága szempontjából-, elsősorban falfelületekre javasoljuk, mert padlólapra is tökéletesen működnek ugyan az anyagok, azonban itt számolnunk kell a gyakori járkálás, kulcsok, fémkulacsok, biciklizárak és egyéb tárgyak elejtéséből fakadó sérülések, házi kedvencek – sétába induló vagy éppen vacsorára vágyó – izgatott kaparászása, vágtázó játéklovak és lendkerekes autók által okozott illetve egyéb, egyéni kopási amortizációval.

Vegyük figyelembe, hogy a dombornyomást és csempe síkjából kiemelkedő mintákat az alapozó nem hozza síkba és nem tünteti el, tehát átfestve is látszódni fognak ezek a formák. Így azonban új életet élhetnek az olyan típusú csempék, amikben bemarások, apróbb pöttyök vagy csíkok, egyéb minták vannak gyárilag elhelyezve. Egyszínűre átkenve gyönyörű felületet alkotnak majd ezek a csempekövek is, amelyek remekül beilleszthetők akár modern, akár rusztikus, akár letisztult elegáns enteriőrökbe, csak a kívánt stílusnak megfelelő szín és kiegészítők szükségesek hozzá.

Extra tipp: Amennyiben hófehérre szeretnénk festeni a csempénket: keverjünk bele pár csepp kék vagy fekete festéket is, így sokkal később fog elszíneződni, sárgulni a festés a környezeti hatásokra.

Ennél egyszerűbb dolgunk sosem volt csempefelújítás terén, nincs bontási munka, csak egy kis takarítás és pakolás, vágjunk bele bátran! 

Példaként ajánlott termékek (további lehetőségekről érdeklődjünk az üzletben):

Alapozáshoz: (ú.n. tapadóhidat képező alapozó, ami meg tud tapadni a csempén és festhető)

  • Harzo T16

Fedőfestéshez:

  • Tikkurila Feelings Extra Durable – mosható, félmatt latex beltéri falfesték

Fotók: pexels.com