Fémfesték közvetlen a rozsdára

Csapadék, hőingadozás, magas páratartalom, napsütés és UV sugárzás, az idő múlása: mind olyan tényezők, amik alaposan próbára teszik a kültéri fémfelületek türelmét, és állóképességét, és amik ellen bizony védelmet kell nyújtanunk nekik, illetve szükség esetén lehetőséget adni a megújulásra egy szépészeti kezelés keretein belül. Alkalmazzunk professzionális és hatékony technikát, amit ez esetben a Hammerite festékcsalád biztosít nekünk. Ráadásul igen költséghatékony és gyors megoldás így a fémfestés, mivel nincs szükség külön rozsdagátló alapozásra a Hammerite festék használata előtt, mivel egy adag Hammerite festék egyszerre tartalmaz: alapozót, plusz korróziógátló vegyületet, plusz fedőfestéket is.

Alig egy nap alatt már kialakítható az a zárt bevonatrendszer, ami garantáltan véd a rozsdásodás, korrózió ellen.

A vas- és acélszerkezetek legnagyobb ellensége: a rozsda, amely ellen a megfelelő védelmet csak a célnak megfelelő felületkezeléssel érhetjük el. Nem utolsó sorban így biztosíthatjuk az esztétikus és igényes megjelenést is. Tökéletes megoldást kínál a „Hammerite – Közvetlenül a rozsdára fémfesték” amely kalapácslakk, fényes, matt (selyemfényű), továbbá homokszórt felületi kivitelben is elérhető már a boltokban. Ezek csupán esztétikai megjelenésükben különböznek, felhordási technikájuk megegyező.

A Hammorite egyik titka az ú.n. „Dual Technológia”, ami nevéből adódóan kettős hatással védi a fémet. Első fontos eredmény, hogy a kezelt felület erőteljesen taszítja majd a vizet, ami egyszerűen lepereg majd róla; a másik titok: a pigmentek különleges korróziógátló tulajdonsága. Bónuszként a festék úgy lett kialakítva, hogy felhordás alatt nem folyik, nem csepeg le a felületről, hanem szép sima felületet eredményez, amely az esztétikai élmény mellet értéknövelő hatást is közvetít az adott tereptárgynak vagy az azt viselő területnek.

A Hammerite kezeléséhez nem szükséges fém tisztára előcsiszolni a felületet, elég csak egy drótkefével letisztítani azt a pergő rozsda- és pattogzó festékdaraboktól. Majd ezt követően mossuk le a festendő fémrészeket szappanos vízzel, eltávolítva így a szennyeződéseket, port, így tud majd igazán megtapadni rajta a festék.

A Hammerite festékek felhasználásra készen kerülnek a boltokba, azonban közvetlenül felhasználás előtt érdemes alaposan felkeverni őket, ezáltal homogenizálni a benne levő pigmenteket. Két rétegben vigyük fel a festéket a felületre. Ne feledkezzünk el a gyártó által megjelölt száradási időről, mert a második réteg csak így tud majd megfelelő rétegvastagságban a felületre kerülni. A sarkok és szélek festésénél is ügyeljünk a megfelelő rétegvastagság kialakítására. A fémfelület mechanikai ellenállása csak a száradás és a kötés után alakul ki, ezért fontos a megfelelő száradási idő kivárása.

Technikai tippjeink: a festést mindig felülről kezdjük, és úgy haladjunk tovább lefelé. A csavart vagy íves formáknál használjunk körecsetet.

A tagolt vagy csavart fémfelületekhez mint pl. a kovácsoltvas kerítés, vagy cirádás ülőgarnitúra, kiválóan alkalmas a Hammerite Spray. Ez esetben is igaz, hogy felület-előkészítésként bőven elég egy drótkefével a málló rozsdát eltávolítani, és már mehet is rá a festékspray, közvetlenül a rozsdára. A sprayt rázzuk fel jó alaposan kb. 3 percig – akkor csináljuk jól, ha halljuk közben a flakonban lévő keverőgolyók csilingelését. Egyszerű a technikája, csak bele kell vágni: kb. 15 cm-ről fújjuk a festéksprayt, közben folyamatosan mozgatjuk azt a festendő felület felett, ügyelve, hogy nagyjából egyforma vastagságot képezzünk. Ismételjük meg három vagy négy rétegben a folyamatot, így érjük el kb. azt a rétegvastagságot, mintha ecsettel dolgoztunk volna. Amennyiben a munkák befejeztével maradt még a flakonban, fejjel lefelé tartva fújjuk ki a maradékot a csőből, így nem fog beszáradni és másik alkalommal is tudjuk majd használni azt.

Ne várjunk tovább, itt a megfelelő alkalom, nyáron hosszúak a nappalok és gyorsan szárad minden, sokat süt a nap, ideálisak a feltételek egy fémfestéshez. Nem lesz másra szükségünk, mint a nekünk tetsző színű és felületi megjelenésű Hammerite festékre, továbbá: drótkefére, csiszolópapírra, egy portalanító kefére, takarófóliára, szappanos vízre és rongyra és egy kényelmes ecsetre, no meg telefonra, hogy a kész művet büszkén le tudjuk majd fotózni.

 

Fotók: pixabay.com, pexels.com