Ne dobd ki, újítsd fel konyhabútorfesték

A konyapult méltón nevezhető konyhánk főszereplőjének, érdemes tehát nagymértékben foglalkoznunk annak esztétikai megjelenésével. Amennyiben új lakásba költöztünk vagy eljött az ideje a felújításnak, ám anyagi- vagy egyéb okokból mégsem a teljes felújítást választjuk, van egy remek ajánlatunk: Dulux Konyhabútorfesték. Rengeteg időt, munkát és pénzt megspórolhatunk a használatával. Ráadásul a Dulux gyönyörű színei közül válogathatunk, amely remekül ellenáll a konyhai kihívásoknak, mint a lecsöppenő nedves-savas mártások, vagy a sütés során keletkező zsírfoltok. Ezt a festéket alkalmazhatjuk teljesen új vagy már korábban festett, sőt még lakkozott fafelületekre is, továbbá laminált bútorlapokra, MDF panelekre és kemény PVC-re is. 

A konyhabútor olyan, mint egy családtag, sok időt töltünk mellette, itt készül a reggeli kávé, tea, megannyi finomság, vendégváró falatok sokasága és még sorolhatnánk. A konyhában hatalmas területet foglal el maga a konyhabútor, ezért színével abszolút uralja a teret, ne törődjünk bele, amennyiben nem tetszik a jelenlegi. Kis költségvetésből, pár odaszánt nap munkával teljesen átalakíthatjuk azt, mintha újat szereltettünk volna be. 

Technikai részletként megemlítendő, hogy a konyhabútor festés sikerességének kulcsa: a megfelelő előkészítés. Tisztítsuk meg alaposan az összes festendő felületet, szappanos vízzel, majd hagyjuk megszáradni, vagy töröljük szárazra. Nem szükséges leszerelni az ajtókat, fióklapokat, egyedül a fogantyúkat, díszítőelemeket távolítsuk el festés előtt és az üveges részeket védjük maszkoló szalaggal. A festéshez nyugodtan használjunk kisméretű hengert is az ecset mellett, ezzel gyorsíthatjuk a munkát és még szebbé tehetjük a végeredményt. Festés közben érdemes szálirányban haladni, így érhetjük el a tökéletes végeredményt.

A Dulux konyhabútorfestéket két vékony rétegben kell felvinni, minimum 6 óra száradási időt hagyva a két réteg között. Ne ijedjünk meg az első réteg felkenése után, még valószínűleg nem lesz tökéletes a festett bútorunk, azonban remek alapot képezünk így majd a második festékrétegnek, ami már gyönyörűen homogén és egyenletes felületet ad majd végeredményként. Itt is várjuk ki a teljes száradási időt. 

A színválasztásnál vegyük figyelembe, hogy a konyha több funkciót is betölt életünkben; ugyanúgy része a meghitt családi eseményeknek, az egyedül merengő perceknek, mint a hangulatos ünnepségeknek és a számos látogatót számláló vendégségeknek. A világosabb színek tágassá, tisztahatásúvá, légiessé teszik a teret, a sötétebb vagy karakteresebb színek pedig kiváló színfoltként, hangulati és stíluselemként jelennek meg az adott térben. A semleges, natúr és pasztell színek pedig kényelmes, otthonos, hívogató hangulatot árasztanak, amik könnyen eredményezhetik, hogy jóval több időt töltünk egy ilyen kialakítású helyiségben. Ne feledjük, a környezet, amiben élünk akkor is hatással van ránk, ha nem foglalkozunk vele. A szervezetünk biológiai szinten is reagál ezekre, kifejezetten egy olyan térben, ahol étkezünk illetve azt készítjük elő.

Fotók: pixabay.com, pexels.com