Lazúrral ápoljuk a kerítést

A fából készült kerítés szép kiegészítője lehet kertünknek, amennyiben megfelelően ápolt külsőt kölcsönzünk neki. Amennyiben nem szeretnénk élénk színekre festeni, használjunk lazúrt, ahol megjeleníthetjük ennek a csodás anyagnak az eredeti szerkezetét miközben megvédjük az időjárási változásoktól. Nyáron az erős UV sugarak rendkívül próbára teszik a kerti faelemeket, majd érkeznek a csapadék különböző formái vegyítve a hőingadozással: professzionális segítségre lesz tehát szükségünk, amely kellő védelmet nyújt mindez kihívások mellett, ráadásul még esztétikailag is sikkes külsőt kölcsönöz a kerítésünknek. Erre a célra ajánljuk a Sadolin vékonylazúrt, ami amellett, hogy vízlepergető, védelmet is nyújt az UV sugarak és a gombásodás ellen is.

A lazúrozás célja, hogy egy olyan védőréteget hozzunk létre, amely hosszú távon megvédi a fa felületét, de nem takarja el azt, mint egy festék. Tehát a fa eredeti erezete, amit a természettől kapott a lazúrral történt kezelés után is látható marad.

Lazúrozás előtt érdemes elvégezni az összes vágást és fúrást, mert ha ezt a kezelés után tennénk meg; elrontanánk vele a végeredményt. 

Első lépésként lecsiszoljuk a felületet, eldolgozzuk az éleket és kezdődhet a fa ápolása. Portalanítás után kezdődhet is a lazúr felkenése a felületre, számoljunk több ütemmel, hogy megfelelő rétegzettségben kerüljön a felületre az anyag. Fontos azonban, hogy a kezelendő fa legyen: száraz, zsír- és pormentes, az esetleges gyantakiválásokat erre a célra árult hígítóval mossuk le. Ez esetben is fontos, hogy portalanító ecsettel sose lazúrozzunk!

A Sadolin vékonylazúr felhasználásra kész, nem kell hígítani, csak egy alapos keverésre van szükség, hogy a benne lévő pigmentek egyenletesen elvegyüljenek és minden lekent réteg ugyanolyan színárnyalatra száradjon végül.

A lazúrt több vékony rétegben kenjünk fel a fára, mindig szálirányban dolgozva, így mélyítjük a lazúr színét a felületen. A lazúr előnye, hogy míg a festék a fa felületén tapad meg, addig a lazúr beszívódik a fa rostjai közé, így sokkal időt-állóbb és tartósabb védelmet nyújt, mivel az évszakos hő-különbségek váltakozásával a fa együtt mozog majd a rostjaiba épült anyaggal.

A lazúrt ecsettel és hengerrel is felvihetjük a felületre, amelyik jobban kézre áll nekünk. Nagyobb, hosszabb kerítéselemeknél a hengert javasoljuk, mert azzal gyorsabban tudunk haladni, míg kisebb mérethez és egyedi formákhoz az ecset a gyorsabb választás. Henger esetében velúr- és lakkozó hengert javaslunk, a szivacshengereket ez esetben nem tanácsos használni.

A lazúroknál is fontos a megfelelő száradási idő kivárása, hiszen ennek hiányában csak elrontanánk a már szépen felvitt előző réteget, vagy a végeredmény szempontjából lemoshatjuk a védelmi réteg egy részét pl. egy túl korai ütemezésű kerti locsolás alkalmával. A kenési rétegek között is, minél több időt hagyunk a száradásra, annál jobban be tud szívódni a következő réteg, és annál jobb védelmet nyújt majd neki az idők során, legyünk hát türelmesek és figyeljük mindig az időjárást a munkák megkezdése előtt!

Amennyiben a fa natúr színét szeretnénk megőrizni vagy illusztrálni, ehhez remek színeket kapunk készen a különböző fatípusok színeivel. Színezett lazúrok közül pedig a világos színek skandináv illetve angolszász hangulatot hoznak létre, míg a sötétebb színekkel latinos, afrikai stíluselemként jeleníthetjük meg a kertünkben a faelemeket egészen az extra színekig, amikkel akár közel- vagy távol keleti feelinget is létrehozhatunk, amennyiben ez illik a kertünkhöz és kedvelnénk hangulatát.