Kerítésfestés

Amennyiben van kertünk, biztosan van hozzá legalább egy kerítés elemünk is, amely amellett, hogy területet határol, még parkosító design elmeként is megjelenik a kertünkben és számos egyéb funkciót is betölt. Színével, anyagával és formavilágával jelentős hangulati elemként stilizálja az általunk birtokolt területet, továbbá igazgatja az emberek vagy a nagyobb méretű állatok útját, akár a sajátjainkat szeretnénk az egyik felén tartani, akár a szabadon sétálókat pedig inkább a másik oldalon; ráadásul egy szép kerítés a telek piaci értékét is jelentősen megnöveli. 

A tavasz vége, nyár eleje a legideálisabb a kerítésfestési munkálatok végrehajtásához, mert ilyenkor az időjárási feltételek is általában kedvezőek és a napos, száraz időben jól kivitelezhetőek a szükséges javítások is.

Két legnépszerűbb alapanyag, amit a kerítéseinkhez használunk: a fa és a fém. Mindkettőt szükséges időnként átfesteni, nem csupán esztétikai szempontból, hanem hogy megvédjük őket az időjárási elemektől. Jelentősen meghosszabbíthatjuk így az élettartamukat. A Trilak kifejlesztett egy oldószeres zománcfestéket, ami jelentősen megkönnyíti ezt a munkát, ugyanis a Trikolor alapozó és fedőfesték egyben, így nem kell duplán dolgoznunk. Új kültéri elemekhez és felújításra szorulókhoz is remek választás.

Ráadásul ezzel a festékkel még a design céljainkat is megvalósíthatjuk, ugyanis a Trikolor divatos selyemfényű felületet ad. Választhatjuk fehér színben és 9 előre kikevert színben is, de kedvünkre keverhetjük is ezeket a színeket egymással.

A kerítés megjelenése nagyon fontos, mert aktív részét képezi a környezetnek, meghatározza az általa kiválasztott területek közötti kapcsolatot: elfed, kijelöl, vagy véd a kíváncsi szemek elől, vagy akár lehet kimondottan célja: a figyelem magára irányítása. 

Sokan home office-ban dolgoznak, nyáron a jó időben a kertben így plusz életteret alakíthatnak ki maguknak, egy ú.n. green office-t, ahol ugyanúgy fontos az esztétikus környezet, mint odabent a lakásban. Másoknál érkeznek látogatóba a gyerekek, unokák, vendégek, akik biztosan megszemlélik majd azt a környezetet, amit kialakítottunk magunk körül. Nem utolsó sorban kiváló nyári program lehet a kerítésfestés közösen. A nagyobb gyerekeknek elmesélhetjük Tom Sawyer kalandját, még pedagógiai célokat is betölthetünk ezzel a sokszor nem túl kedvelt időtöltéssel. 

A belső kerítéseket, térelválasztókat dekoráljuk virágokkal, lámpásokkal, akasztós díszekkel, madáretetőkkel stb. de a telekhatárra helyezett kerítéseken is bátran kifejezhetjük egyéniségünket. Ha igazán stílusosak akarunk lenni, akkor a kertünkben lévő kerítések stílusát igazítsuk a környezeti adottságokhoz, továbbá a ház és ahhoz tartozó elemek külső színeihez. Így a kerítés is egységet képez majd vizuálisan azokkal és igazán környezetbe illeszkedő, vonzó külsejű birtokunk lehet. Sokszor ehhez a végeredményhez csak egy bölcsen megválasztott festék szükséges.

 

Fotók: pixabay.com