Lazúrozás: vékony- vagy vastaglazúr?

A fa sokak által kedvelt élő anyag, amit előszeretettel alkalmazunk az otthonunkban illetve annak környezetében építőanyagként. Már a látvány és a vele való kontaktus is pozitív élettani hatásokat vált ki belőlünk, funkcióban pedig remekül hasznosul, mert az esztétikum mellett masszív és stabil szerkezeti vagy burkolati elemként jelenik meg az életterünkben. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a fa elemeink előnyeit, elengedhetetlenül szükséges annak megfelelő alapozása és ápolása, így meghosszabbítva a fa élethosszát, továbbá számos dekorációs funkciót is betölthetünk a kenőanyagok segítségével. 

Ebben a bejegyzésben a falazúrokkal kapcsolatban állítottunk össze egy útmutatót, amelyben bemutatjuk, hogy a különböző lazúrfajtákat hogyan használjuk szakszerűen a fent említett célok eléréséhez. A Sadolin lazúrok családja ideális választás, mert nem takarják el a fa elemi szerkezetét, hanem többréteges biztonságot adó réteg után is emlékeztetik tulajdonosát annak eredeti kinézetére, mert szépen, finoman, színezés mellett is láthatóak maradnak az erezetszálak. Ráadásul a Sadolin termékcsalád kiváló védelmet biztosít az időjárás és az állatvilág okozta kihívásokkal szemben is, amik bizony kezelés nélkül jelentősen lecsökkentenék a fa elemeink élettartamát.

A Sadolin termékcsaládról általánosságban elmondható, hogy akár vastag- akár vékonylazúrról beszélünk: a fára kent bevonatok rétegrendszerben fejtik ki legjobban hatásukat. Technikai tippünk eszerint, hogy a több rétegben felvitt vékony réteg tartósabb felületet biztosít, mint az egyszeri, de vastagabban felkent lazúrozás. 

Mindegyik Sadolin lazúr így hosszantartó védelmet biztosít majd az egyre erősebb UV sugarak és a csapadék különböző formái ellen, mint a víz, pára, köd, eső, hó, ónos eső, zúzmara; továbbá a hőkülönbségek által okozott kihívások ellen, amik jelentősen próbára teszik a fa élettartamát. 

A Sadolin lazúrok kimondottan felhasználóbarát kivitelben kerülnek a polcokra, mert mindegyike már felhasználásra kész, további hígításra nincs szükség. Csupán elég egy alapos rázogatás, hogy a dobozban lévő pigment elemek tökéletesen összekeveredjenek és már kezdődhet is vele a munka.

A munkák megkezdése előtt végezzük el a szükséges vágásokat, csavarozásokat, esetleges javításokat, tapaszolást a fában. Lazúrozás után már ne tervezzünk ilyen tevékenységet, mert megsérthetjük a szépen átkent felületünket.

A lazúrt fajtától függetlenül ecsettel vigyük fel a felületre, ne szórófejjel, mert szükséges, hogy úgymond „beledörzsöljük” az ecset segítségével a fába. Továbbá fontos, hogy szálirányban haladjunk. Ezek a kis precíziós lépések elengedhetetlenek a végeredmény sikeressége szempontjából.

Továbbá a lazúrozáshoz szükségünk lesz még csiszolópapírra, és egy tiszta, puha ecsetre, amivel előkészítjük, és ami még fontosabb: portalanítjuk a felületet. Ezzel az ecsettel sose kenjünk lazúrt, ezzel csak portalanítsunk! 

Van még egy remek tulajdonságuk a Sadolin lazúroknak, mégpedig hogy az ugyanolyan típus színei egymással bátran keverhetők, így saját ízlésünknek megfelelőt alkothatunk, és kedvünkre ötletelhetünk a dekorációs funkciókon: elrejtjük, vagy éppen kihangsúlyozzuk az adott tereptárgyat, színfoltot hozunk létre vagy szeretnénk, hogy színével ez az elem inkább beolvadjon a környezetébe? Nos, ezzel a szabad keverési lehetőséggel számtalan variáció között válogathatunk, csak arra kell figyelnünk, hogy az átlátszó lazúr maximum 30%-ban tehető a végső keverékbe.

Még arra figyeljünk, hogy a színtelen réteget ne használjuk fedőrétegnek, mert az nem véd megfelelően az UV sugaraktól, ugyanis azok a pigmenttel színezett termékekben vannak hosszan tartó védelemre kialakítva.

Nézzük akkor a három fő Sadolin lazúr típust részletesebben:

  • Sadolin Classic Aqua: amely egy korszerű vizes bázisú vékonylazúr. Különlegessége a „Balance technológia”, melynek segítségével magában rejti minden előnyös tulajdonságát még az oldószeres lazúroknak is: kényelmesen és hosszú ideig eldolgozható, mégis gyorsan szárad és kiemelkedően tartós. Remekül egyesíti a vizes és oldószeres termékek előnyeit.

Ajánljuk elsősorban olyan kültéri faszerkezetekhez, amelyek nem mérettartóak vagy csak korlátozottan mérettartóak, tehát igényelnek némi flexibilitást, mint pl. kerti hinta, asztal, kutyaház stb. Ez a fedőanyag képes kiválóan tolerálni a fa nap- és évszaki mozgását, különböző méretváltozásait. Gyerekjátékoknál és háziállatokkal kapcsolatos faelemek esetében is előnyös a használata, mert itt külön elvárás lehet, hogy csak vizes bázisú termékeket használjunk.

A Sadolin Aqua lazúr vékony filmréteget képez a fafelületen, amit javasolt 2 vagy szükség szerint 3 rétegben felvinni. Amennyiben teljesen új fával dolgozunk, szükséges alapozó használata, amit fontos, hogy megvárjuk, amíg jól beszívódik, ellenkező esetben a rákerülő lazúr nem tud jól megtapadni és ragadós felületet képezne. Megfelelően használva viszont kiváló fedőréteget képez majd.

A rétegek között 4-6 óra száradási időt kell hagyni, de legjobb, ha 1 napot várunk a második előtt, a harmadik előtt több napot vagy akár egy hetet is. Így tökéletesre száríthatjuk a különböző rétegeket, amelyek tiszta és kellemes tapintású felületűek lesznek.

  • Sadolin Extra: amely egy selyemfényű vastaglazúr; oldószeres, olajokkal telített termék, ami kültéri felhasználásra javasolt. Hosszan tartó védelmet biztosít az időjárás káros hatásaival szemben.

Mérettartó faszerkezetekhez ajánljuk, mint pl. a nyílászárók, oromdeszka vagy széldeszka.

Amíg a vékonylazúrok beszívódnak a faszerkezetbe és 2-3 réteg felhordás után is minimális filmréteg alakul ki, addig a vastaglazúrok már 1 rétegnél is tapintható bevonatot képeznek. Ettől függetlenül itt is igaz, hogy inkább több, vékonyabb rétegben hordjuk fel a terméket, amely így tartósabb lesz, mint az 1-2 rétegben felhordott vastagabb réteg. 

Száradási ideje: 12-24 óra időjárástól és páratartalomtól függően.

  • Sadolin Extrém: amely egy vizes bázisú, selyemfényű vastaglazúr, kültéri felhasználásra javasolt. Rendkívüli előnye, hogy felhordás után maximum 2 óra múlva már esőálló bevonatot képez. A termék sajátossága a „Stay clean” technológia, melynek köszönhetően egy öntisztuló bevonat képződik. Az Extrém lazúrral kezelt fa felületén az érkező vízcseppek gyöngyként gördülnek le a felületről, magukkal sodorva az időközben rárakódott port, piszkot, amelyek így nem tudnak megtapadni a bevonaton. Ennek a technikának köszönhetően, igen hosszantartó védelmet biztosít ez a fajta lazúr az időjárás káros hatásaival szemben, továbbá tisztább, esztétikusabb és tartósabb fafelületet eredményez. 

Használata mérettartó faszerkezetekhez javasolt, mint a nyílászárók, széldeszka, oromdeszka.

4 óra javasolt száradási időnek a következő réteg felvitele előtt.

A lazúrozási munkálatoknál fontos továbbá, hogy megfelelő időjárási körülmények között dolgozzunk vele: + 5 C fok felett, inkább szűrt-, gyengébb fényben, mint tűző napsütésben, illetve megfelelően száraz fafelületen.

Amennyiben gyanta kiválást tapasztalunk, ehhez való hígítóval egyszerűen mossuk le még a kezelés előtt.

Ha betartjuk ezeket a precíz lépéseket, akkor cserébe professzionálisan kezelt felületeket kapunk, amíg tartósan és esztétikusan funkcionálnak majd a lakókörnyezetünkben, és nagy örömmel állapítjuk majd meg mi is és a hozzánk látogatók is, milyen jó döntés volt ezúttal is ezt a remek alkotóelemet, a fát alkalmazni.

Fotók: pixabay.com