Gipszkartonozás

A gipszkartonozás manapság már egyre elterjedtebb megoldás a felújítások és építkezések során, melyet nem csak egy rutinos gipszkartonos tud kivitelezni, hanem akár mi is nekivághatunk. A mostani blogbejegyzésünkben bemutatjuk nektek, hogy mikor és hol lehet praktikus a gipszkarton felrakása, illetve a gipszkartonozás menetét.

A gipszkartonozásnak több előnye is van. Ilyen például az, hogy sok más lehetőségnél gyorsabban, illetve egyszerűbben kivitelezhető, kevés építési hulladékkal jár, az elektromos vezetékek, szerelvények könnyen elvezethetők mögötte, illetve jól és viszonylag könnyen szigetelhető.

Amennyiben gipszkartonozásra kerül sor a RIGIPS gipszkartonjai remek választás a munka kivitelezéséhez. Ezek az építőelemek rendkívül alkalmasak átlagos igénybevételű belső terekbe. Ha tér vagy egy külön szoba kialakításához használjuk őket, akkor pedig a RIGIPS Rimano Glett használatával megkönnyíthetjük a munkánkat. Finomszemcsés fehér anyag, ezért a festés előtti felületek előkészítésére kiválóan alkalmas. Használhatjuk teljes felületbevonásra, beltéri felújítási munkákhoz és ablak körüli falsíkok javításához is.

Gipszkartonból készíthetünk előtétfalat és válaszfalat is, de akár a mennyezetet vagy a tetőteret is gipszkartonozhatjuk. Amennyiben le szeretnénk választani egy szobából egy kis részt, vagy egy új helységet szeretnénk kialakítani, akkor a gipszkartonból készített válaszfal gyorsabb, tisztább és olcsóbb megoldást jelenthet számunkra. 

A görbe falak vagy a szembetűnő falhibák elfedésére is kiválóan alkalmas és praktikus megoldást szolgál a gipszkarton. Ilyenkor előtétfalként funkcionál. Az előtétfalnak is megvannak az előnyei ugyanis amellett, hogy a gépészeti szerelvényeket vagy a lakásban futó vezetékeket eltakarja szigetelés javításra is alkalmas lehet.

A mennyezet gipszkartonozásával javíthatjuk a plafon hőszigetelését vagy akár egy praktikus álmennyezetet is kialakíthatunk a segítségével.

A gipszkarton segítségével akár szárazvakolást is készíthetünk. Ilyenkor a gipszkarton ragasztással rögzül és közvetlenül a falra kerül. Ezzel a módszerrel nincsen szükség utólagos glettelésre és csiszolásra. Miután megköt a ragasztó a felület festhető vagy tapétázható.

A gipszkartonozás szabályait mindenképpen érdemes ismerni még akkor is, ha egy szakavatott gipszkartonos mester végzi a munkát, de főleg, ha magunk akarjuk elvégezni.

A gipszkartonozás szabályai a következők:

  • A gipszkarton szerkezet előkészítése

Az első lépés a vázszerkezetnek a megtervezése és előkészítése. A gipszkarton lapokat erre a vázra kell rögzíteni. Faszerkezetre, favázra és fémvázra is használhatunk gipszkartont, melyek méretre vágásához lemezollót használjunk.

  • A gipszkarton vázszerkezet összeállítása, a gipszkartonprofilok felrakása

A gipszkarton vázszerkezetét a a gipszkartonprofilokon található lyukak segítségével rögzíthetjük a falhoz, a mennyezethez vagy az aljzathoz. Az általános távolsági a rögzítési pontok között 60-80 cm-es távolság. A gipszkartonprofilokból készített fémvázat merevítők segítségével stabilizálhatjuk, melyeket lemezcsavarokkal erősítünk a fémprofilokhoz.

  • A gipszkarton vágása, méretre szabása

A vázszerkezet elkészítése után a következő lépés a gipszkartonlapok méretre vágása. Erre többféle megoldást is alkalmazhatunk. Legelőször mindenképpen jelöljük be a kívánt méretezést a gipszkarton előoldalán, majd vágjunk bele a jelölésnél a gipszkartonba. Fontos tudni, hogy a gipszkarton nagyon törékeny, így a bevágásnál könnyen el lehet törni a lapot. Emellett használhatunk speciálisan gipszkarton vágásra szolgáló gipszkarton fűrészt is. Ha a lap néhány milliméterrel nagyobb a kívánt méretnél, akkor használhatunk gipszkartongyalut a megfelelő méret eléréséhez.

  • A gipszkarton felrakása, rögzítése

A már méretre vágott gipszkarton lapokat speciális, 3,5 mm-es gipszkartoncsavarokkall tudjuk a tartószerkezethez erősíteni. A csavarozást mindig a lap oldalának közepénél kezdjük és a szélei felé haladva folytassuk a túlzott méretű felületi feszültség kivédése miatt. Fontos odafigyelni a rögzítésnél arra, hogy a gipszkartonlap ne szakadjon át és a csavar feje pedig pontosan a lap síkjába kerüljön.

  • A gipszkartonozás befejezése

Az utolsó simítások az élvédők felrakása, a lapok közötti hézagok és a csavarfejek eltüntetése, a csiszolás és a gipszkarton festése.

A gipszkartonozás tehát rendkívül praktikus megoldást lehet, illetve a vele való munka sem okoz nagy nehézséget.

Képek forrása: rigips.hu, pexels