Homlokzat felújítás – homlokzatfesték

Új homlokzat készül vagy a régi, piszkos, kopott kültéri falat újítanád fel? Válassz homlokzatfestéket, gyors és egyszerű megoldás, hogy miért azt máris kifejtem.

A homlokzatfesték nem véletlenül kapta a nevét, a falfestékekkel szemben kimondottan kültéri falakra lettek kifejlesztve. Ezen belül is találhatunk a piacon több lehetőséget, nem csak a márkák szempontjából, hanem összetételük alapján:

  • diszperziós homlokzatfesték – műgyanta kötőanyagú
  • szilikon homlokzatfesték – szilikongyanta kötőanyagú
  • szilikát homlokzatfesték – káliüveg kötőanyagú

Ezek a feldolgozásra kész, folyékony kültéri falfestékek könnyen felhasználhatók és kiváló fedőképességűek. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy ellenállnak füstgázoknak, alkáliáknak, UV sugárzásnak, időjárási viszontagságoknak ráadásul öntisztuló felületet hozhatunk létre.

Mit jelent, hogy öntisztuló?

Biztos tapasztaltátok már, hogy utcafrontokon vagy a garázs bejáratánál a fal befeketedik a koromtól, vagy éppen a száraz nyári napokon megül rajta a por. Ez természetes folyamat nem tudunk ellene védekezni, hacsak egy burokba nem csomagoljuk a házunkat, de ennek mi értelme lenne. Az öntisztuló homlokzatfesték egy olyan adalékkal ellátott anyag,ami meggátolja a szennyeződés megülepedését a falon és egy frissítő zápor alkalmával a vízzel együtt a por is lepereg a homlokzatunkról.

Melyik homlokzatfestéket válasszuk?

Sokféle festék közül választhatunk, de ez nem azért van, hogy megnehezítse a döntést. Minden típunak megvan a saját funkciója. Először is figyelembe kell venni a környezeti szempontokat. Nem mindegy, hogy száraz, meleg környezetben vagy árnyékos, nedves éghajlatú területen használjuk. Ugyanis egy erdős, csapadékos helyen nehezen szárad a fal és az árnyékos oldalon könnyen megjelenhet rajta a moha, a zuzmó és az alga. Vagy egy túlnyomóan napos tájon, kevés árnyékkal az UV sugárzás gyorsan kifakítja a festék színét. A következő szempont a felépítményünk anyaga. Mész-cement vakolatra vagy vályogtéglára festenénk? Hőszigetelésre festünk, vagy régi vékonyvakolatot újítanánk fel? Végül, ami talán legtöbbünknek fontos, hogy a megálmodott szín megvalósítható és a felület tartós legyen. Ezek alapján a következők közül választhattunk:

Vízzel hígítható diszperziós festékek

A diszperziós festékek a legelterjedtebben alkalmazott homlokzatbevonó anya­gok. Páradiffúziós tulajdonságuk új épületek esetében megfelelő, felületi megjelenésük kissé eltér a hagyományos mészfestékétől, igen csekély mértékben selymes fényű, filmképző anyagok. A ma gyártott termékek már nem ér­zékenyek az alapfelület lúgosságára, jól pigmentálhatók, szinte minden elképzelhető színben gyárthatók, könnyen felhordhatók minden festőszerszámmal: ecsettel, kefé­vel vagy hengerrel.

Időjárásállóságuk megfelelő, nem érzékenyek a levegő kémiai szennyeződésére, viszont sztatikus feltöltődésre hajlamosak, így poros szennyezett légtérben gyorsan piszkolódnak. Általában feldolgozásra kész állapotban kerülnek forgalomba, a legtöbb esetben csak minimális hígítást igényelnek. Diszperziós alapozókkal az alapfelület előkészít­hető a feldolgozáshoz. Viszonylag gyorsan száradnak, így a feldolgozás után hamar időjárásállók. Kedvező feldolgozási tulajdonságaik miatt tömegesen elterjedtek, és a legáltaláno­sabb feladatokra is alkalmazhatók.

Szilikát homlokzatfesték

A szilikátfestékek épületfizikai tulajdonságai megközelítik a mészfestékét, kiváló páradiffúziós jellemzők, matt bevonat és emellett kiváló időjárásállóság jellemzi. Az anyag nem képez filmet, ásványi karakterű. A szilikátfestékek erősen lúgos kémhatásúak, ezért csak fokozottan lúgálló ásványi pigmentekkel színezhetők. A homlokzati felületen öntisztulóak, azaz kevéssé hajlamosak piszkolódásra. Ez egyfajta állandó krétásodási folyamatnak köszönhető, melynek során a felső réteg a csapadékvíz hatá­sára lemosódik a felületről. A szilikátfestékek kötéséhez mindenképpen szükség van az alapfelület kvarchomok tartalmára, így csak vakolt felületekre dolgozhatók fel. El­méletileg betonfelületre is felhordhatók, de CO2-áteresztő képességük is kiváló, így beton felületen az alkalmazásuk a korróziós veszély miatt nem ajánlott. Nem alkal­mazhatók gipsz alapfelületen.

A szilikátfestékek feldolgozása pontos, precíz munkát igényel. Minden esetben a termék saját alapozójával kell alapozni. Érzékenyek az alapfelület szívóképességé­re, a feldolgozás időjárási körülményeire, mint pl. a páratartalom, a szél, a napsütés. A nem megfelelő feldolgozási körülmények mellett feldolgozott termék foltos felületet eredményez. A foltok nem javíthatók vissza (nem flekkelhető), mivel ez csak intenzívebb foltosodáshoz vezet. Ilyen esetben a teljes tagozat újrafestése a megoldás. Szilikátfestékeket elsősorban a műemlékvédelemben vagy az igényesebb középü­leteknél alkalmaznak. Feldolgozásuk elsősorban kefével történhet, de az egykomponensű típusok hengerelhetők.

Szilikon kötőanyagú homlokzatfestékek

A szilikon kötőanyag a homlokzatfestékek területén egyesíti magában mindazo­kat a jó tulajdonságokat, amelyeket egy homlokzatfestéktől egyáltalán elvárhatunk: nem képez filmet, így kiváló páradiffúziós tulajdonságokkal rendelkezik, nem érzé­keny a felhordás körülményeire, a felületi vízfelvétele gyakorlatilag elhanyagolható, könnyen feldolgozható, a megjelenése ásványi karakterű, szinte minden alapfelület­re felhordható. Fontos épületfizikai tulajdonság még, hogy mivel gyakorlatilag nem vesz fel vizet, algásodásra sem hajlamos.

A fenti kiváló tulajdonságok ellenére sem ez a legelterjedtebb homlokzatfesték, mivel sajnos a jelenlegi legdrágább homlokzati kötőanyag. Pigmentálása kizárólag ásványi pigmentekkel történhet, ezért színválasztéka ki­sebb a diszperziós festékek színválasztékánál, azonban az alkalmazott színezők miatt a színek stabilitása kiváló. A szilikátfestékekhez hasonlóan öntisztuló tulaj­donságú, de ez a tulajdonsága a csekély vízfelvétel miatt még fokozottabb.

Álmodj egy színt, mi megvalósítjuk!

Konkrét elképzelésed van a homlokzat színéről? Hozz egy színmintát és üzletünkben azonnal kikeverjük. Ha még nem tudtad eldönteni melyik szín tetszene a legjobban, segítünk kiválasztani. Lehetőség van kis vödörbe több színmintát is készíteni, amit hazavihetsz és kipróbálhatod az otthonod környezetében. Tudnotok kell, hogy minden szín a környezeti fényviszonyoktól függ. Lehet, hogy egy kellemes bézs szín, amit a fehér fényű ledvilágítás alatt kiválasztottál, a falra felkenve végül citromsárgának látod. Minden esetben a boltunkban megtalálható színskálából kell választani, ezért színre kevert homlokzatfestéket webáruházunkból nem tudod megrendelni.

Ajánlatkérés

Amennyiben kiválasztottad a megfelelő terméket és érdeklődnél az áráról, töltsd ki árajánlat kérő űrlapunkat. Ha bizonytalan vagy a választásban, akkor azokat az adatokat és szempontokat írd meg, ami számodra fontos. Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot és segítünk a megfelelő termék kiválasztásában.

Az ajánlatkérő űrlap elküldése nem jelent elköteleződést.

[gravityform id=”5″ title=”false” description=”true”]