Kültér-beltér vízszigetelése

Folyóvíz van a lakásainkban, ez ma már természetes, több, úgymond vizes tevékenységet is végzünk nap, mint nap; használjuk hát a modern kor adta technikai előnyöket. A lakótér kialakításának szempontjai között mindenképp foglalkoznunk kell a vízszigeteléssel, mind beltéren-, mind kültéren egyaránt. Mielőtt kiválasztanánk a hozzánk illő burkolatokat és megterveznénk a világítást, szakértő segítséggel alaposan szervezzük meg a szükséges vízszigetelés kialakítását! Komoly és elengedhetetlen feltétel ez a lakáskialakításnál, azonban könnyedén túl lehetünk rajta, ha jókor, jó anyagot használunk. A használata rendkívül egyszerű, de a szaktudás elengedhetetlen hozzá.

 

A fürdőszoba lakásunk leginkább olyan helyisége, ahol valóban főszereplő a víz: gondoljuk csak végig: a gyerekek spriccelik a vizet a fogmosásnál – a fürdésről nem is beszélve -, mi is mindennap itt kezdjük a napot egy alapos arcmosással, napi többször is betérünk kezet mosni, zuhanyozunk, pára száll, a kádból kilépve folyik rólunk a víz, lehet a házi kedvencünket is itt fürdetjük a padlón: víz, víz, víz..és még több víz! A víz pedig utat tör, oda folyik, ahova hagyjuk neki, hát legyünk alaposak, készüljünk fel az érkezésére megfelelő előszigeteléssel.

Találunk még több helyet is a lakásban ahol sok víz érkezik nap, mint nap: a konyhában, wc-ben, mosókonyhában stb. Mindenhol fontos azonban, hogy mi irányítsunk, mit szabad a víznek és mit nem. Ezt ma már könnyedén megtehetjük, a modern építőipar kidolgozta erre is a megfelelő megoldást, vizsgáljuk meg ezt a kérdést szakmai szempontból:

Építéstechnikai szempontból vegyük figyelembe, hogy a vízszigeteléshez használni kívánt termék: jó minőségű, tartós és kellően rugalmas legyen, továbbá biztonságosan és a lehetőségekhez képest: kényelmesen lehessen vele dolgozni. 

A vizes helyiségek kialakítását az alábbi jól bevált ütemterv alapján érdemes véghezvinni:

  1. Az alapfelület állapotfelmérése: megfelelő-e a további munkákhoz, vagy szükséges a korrigálás.
  2. A felületek előkészítése a további munkákhoz: ne feledjük, itt több ütemmel is számolhatunk.
  3. Vízszigetelés szakszerűen.
  4. Burkolás és fugázás.
  5. Tömítés.
  6. Dekorálás.

A vízszigetelő anyag felhordását érdemes mindig a sarkoktól elkezdve felhordani. Felhordás közben próbáljuk elkerülni a buborékképződést. A vízszigetelő szalagot tegyük fel időben, amennyiben alkalmazunk ilyet. A vízszigetelő anyagunknak legyen repedésáthidaló tulajdonsága és kiemelten fontos, hogy megfelelő rétegvastagságban alkalmazzuk, hiszen ez a sikerünk egyik kulcsa.

További technikai részlet, hogy a több rétegben felhordott anyagok ütemtervét úgy igazítsuk, hogy az első rétegnek teljesen száraznak és keménynek kell lennie, csak ezután szabad felhordani rá a következő réteget. Miután ez a réteg is teljesen megszáradt, kezdhető a padló és a falak burkolása.

A burkolás és a fugázás végeztével is legyünk alaposak: a mozgási és csatlakozási hézagokat is töltsük ki megfelelő módon. Ügyeljünk rá, hogy a kitöltő anyag a hézag mindkét oldalával teljes felületen érintkezzen, továbbá igyekezzük elkerülni itt is a buborékképződést. Érdemes egy spatulával letisztázni a felületet: így nem csak könnyedén eltávolíthatjuk a zavaró felesleget, hanem még a megfelelő tapadást is elősegíthetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vízszigetelés nem csak a beltéri vizes helyiségekben, de kültéren is fontos, mint például az erkély vagy terasz esetében, ahol a járófelület érintkezik a ház falával, alsóbb szintjeivel. Meg kell akadályozni, hogy az esővíz az épület szerkezeti elemeiben ne tudjon kárt tenni, nem csupán beázás, hanem a hő különbségekből fakadó problémák tekintetében, mint a beázás és fagy okozta együttes károsodás, vagy a melegben induló penészedés és gombásodás.

Van egy remek, kenhető vízszigetelő anyag, ami megfelel a fenti elvárásoknak: A Decora Flexi-dexi kül- és beltéri folyékony fólia, alkalmazzuk bátran; professzionális, kipróbált termék mesteremberek ajánlásával.

 

Fotók: pexels.com, pixabay.com