Tapétázás mesterfokon!

Tapétázás élménye már körülbelül mindenkinek van, az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja a lakóterek belső tereinek hangulat-átalakításaihoz. Gondoljunk csak egy bordűr csíkra, amit a gyerekszobában gurítunk végig, vagy egy kijelölt fal díszítésre, amivel feldobunk, színezünk egy helyiséget, akár egy tájkép vagy űrkép aprólékos felragasztására, amit olyan nagy gonddal végeztünk el, hogy vigyünk végre egy kis hangulatot a szobába, tágítsuk, dinamizáljuk vagy stilizáljuk a teret. A tapétával továbbá elfedhetünk apróbb falhibákat, foltokat, repedéseket. Nos, most pedig megmutatjuk, hogyan tegyük mindezt high-tech módon, ahogy mesterek csinálják, mert van hozzá egy szuper ragasztónk!

A METYLAN Special Tapétargasztó nagyban megkönnyíti ezt a munkát több szempontból is. Először is fokozott tapadási szilárdsággal rendelkezik, egyben jól korrigálható. Többfajta tapétához is megfelelő, mint pl. a fűrészporos, vagy a nehéz papírtapéták továbbá a papír hátoldalú vinil tapéták alkalmazása esetén is tökéletesen használható. 

Könnyű használni, kikeverés után 20 perccel már felhasználásra kész, egy kávé vagy üdítő után már kezdődhet is a munka. Készítsük elő a kellékeket és vágjunk bele bátran, a vágás előtt azonban még várjunk egy picit, mert előbb a mérőszalagra lesz szükségünk: ahogy a nagypapák tanácsolják: „Kétszer mérj, egyszer vágj!

Tehát nézzük sorban: a technikai előkészítés után, ami a jelen esetben a felületi javítást és a portörlést jelenti először is meg kell mérnünk a függőleges hosszúságot. Ezután a tapéta tekercseket lehetőség szerint egy nagyobb asztalra vagy valamilyen sima felületre kiterítjük, és a kimért méretnél 5 cm-rel hosszabbat levágunk hosszanti irányban. Itt arra érdemes még figyelnünk: hogy a tapétacsíkokat mindig derékszögben vágjuk el, így tudunk majd vele precízen dolgozni. Lehetőség szerint, szerezzünk be egy tapétavágó kést, és elegáns, múlt századot idéző hangulatban, mint egy régi borítékot, vágjuk végig a tapétacsíkot. Tökéletes, egyenes szépen eldolgozott anyaggal tudunk így tovább dolgozni.

A ragasztót a tapéta csíkok hátuljára vigyük fel, először a tőlünk távolabbi felére, majd fokozatosan haladjunk magunk fel. Ezután várni kell egy szösszenetet, ez papír tapéták esetében 5-10 percet jelent, egyéb tapétafajtáknál pedig érdeklődjünk a beszerzési helyen vagy nézzük meg a csomagoláson, ott mennyit kell várnunk, hogy a ragasztó kellő mélységben átjárja az anyagot a tökéletes tapadás érdekében.

Ezt követően már tehetjük is a falra a beragasztózott csíkot, ez a talán a legtechnikásabb rész. Érdemes a tapétát egymásba hajtogatni, így nem kell ókori athéni módjára bajlódni a mellettünk lobogó ragasztós tapétacsíkkal; illetve menyasszonyi fátyolként több embernek fogni a lelógó, még fel nem használt, de már átáztatott darabot – ami ekképpen könnyen csavarodik és szakadhat is. Hanem egyszerűen csak összehajtogatjuk a ragasztós felükkel egymás felé, és a falnál a gravitációt használva, hagyjuk, hogy lefelé elcsússzon egymáson a két ragasztós felület, azaz kisimuljon és a falra tapadjon a tapétánk. 

Akinek szimpatikusabb, választhat másféle módot is a ragasztó felkenéséhez: van, akinek könnyebb, hogy egyből a falra keni a ragasztót és úgy teszi rá a tapétát. Ez esetben nem probléma, ha kicsit kicsúszunk a vonalról ragasztózás közben: frissen letörölve, a ragasztó nem hagy nyomot maga után. Akármelyik módot is választjuk, a METYLAN  ragasztó mindkét helyzetben megállja a helyét.

Legjobban a mennyezetnél való illeszkedésnél figyeljünk, hogy vízszintesen kerüljön felhelyezésre a tapéta és szépen illeszkedjen a mennyezeti stukkóhoz, vagy egyéb tereptárgyhoz. Ezt követően már csak átsimítjuk, a többit már magától is elvégzi a szuper METYLAN Special ragasztónk. A simításnak is külön technikája van: érdemes ehhez egy puha kefét használni, majd fentről lefelé haladva egy fenyőfa alakjának mintájára simítani a felületet bentről kifelé haladva. Így ki tudjuk simítani a bent ragadt levegő buborékokat és elkerülhetjük, hogy hullámos felületet kapjunk. Megéri a precizitást, mert cserébe szép, sima, jól illeszkedő tapétázott falunk lesz, amit szerettünk volna.

A falon lévő kapcsolók, konnektorok helyét is még ragasztás közben, száradás előtt vágjuk ki, így akár többször visszaemelhetjük a falról a tapétát, beilleszthetjük a pontos helyére és átsimíthatjuk, így tökéletesen rojtozás és hullámok nélkül fog megszáradni. Mehetnek rá a kapcsoló keretek és szebb lesz, mint egy elegáns hotelben.

Még egy fontos résszel foglalkoznunk kell: a tapéta csík legalját a mosó lábazatnál vágjuk le, vonalzó és sniccer segítségével. Ezután kenjünk ecsettel egy csík ragasztót a tapéta legaljához a falra, simítsuk rá a tapétánkat, simítgassuk és kész vagyunk!

Tapétát bármilyen helyiségbe tervezhetünk, melegebb, otthonosabb hatása van, mint a festett falnak, válogathatunk minták és textúrák között is.

Megemlítendő szempont még a tapétázás mellett, hogy amíg a festék csak a tökéletesen eldolgozott és precízen előkészített falakon mutat szépen, addig a tapétánál ez nem feltétel, még segít is elkendőzni ezek hiányosságait.

Amennyiben különleges mintákat szeretnénk, akkor is jobb választás a tapéta, mivel akármennyire precízen festünk is, egyrészt ez rendkívül aprólékos és hosszadalmas munka, másrészről, ha igazán őszinték vagyunk ezek végeredménye nem lesz olyan szép, mint a nyomtatott tapéta esetében. Hacsak nem hívunk egy kimondottan erre specializálódott embert vagy olyan szerencsések vagyunk, hogy festőművész van a családban.

Még egy plusz pont a tapéta mellet, hogy mivel anyagként jelenik meg a falon, ezért melegebb, kuckósabb, otthonosabb térérzetet kelt, mint a festett fal. Ez kiemelt szempont lehet a hálószobában, gyerekszobában, nappaliban, könyvtárszobában, és minden olyan helyen ahol sok időt töltünk az otthon melegének jegyében.

A különböző tapéták keverésével akár színnel, akár mintával dolgozunk, még exkluzívabb hatást tudunk elérni. Mindössze arra kell ügyelnünk, hogy a tapéta színe, mintája és anyaga harmonikusan illeszkedjen az adott szoba méretéhez – gondoljunk itt a mintákra -, formájához és általános stílusához. Megfelelő ragasztónk már biztosan van hozzá, emiatt már nem kell aggódnunk. 

Fotók: pexels.com, pixabay.com