Színek hatása a helyiségekre, rövid összefoglalás a gyakoribb színek alapvető tulajdonságairól

Színek mindenütt, a minket körülvevő környezet színkombinációk összességéből áll, nem fekete-fehér a világ. Valószínűleg az otthonunkban is többféle színárnyalatot szeretnénk bevinni, nézzük át tételesen melyik szín milyen hatással van ránk és a környezetére.

A színkeverés szolgáltatás csodás lehetőség, a palettáról rábökni azonban egyetlen színárnyalatra valóságos művészi teljesítménynek tűnik. Ebben a blogbejegyzésben ezt a témát bontjuk ki, a gyakran használt színek alapvető – környezetre ható tulajdonságait vizsgáljuk.

A lakásban a legdominánsabb színhatást mindig a falak adják, hiszen ezek jelennek meg legnagyobb felületként és határzónaként a beltéri életterünket jelentő területen.

A színekről tudnunk kell, hogy bár önálló megjelenést sugároznak ki magukból, azonban kifejezőerejük önmagukban nem tökéletes. A közeg meghatározó részét alkotják, amiben az egész látványt húzzák egyik vagy másik, vagy harmadik, vagy sokadik irányba, úgymond képlékennyé téve azt. A színek csak más színek társaságában képesek az általuk kívánt hatást elérni, fokozzák vagy kiegészítik egymást a színen belüli különböző árnyalatok.  Fontos tehát tudnunk, hogy a színek önmagukban milyen tulajdonságokkal bírnak, ha jól megfigyeljük ezeket: precízen tudjuk felhasználni őket a lakberendezésben. A lakásunk színei hatással lesznek a hangulatunkra olyannyira, hogy a nem sikeres választások rosszkedvet, levertséget, idegességet, nyomasztó vagy diszkomfort érzést válthatnak ki belőlünk; a jól eltalált kombinációk viszont épp ellenkezőleg: jókedvet, derűt, pezsdítő dinamizmust és pihentető megnyugvást, harmonikus életérzést okoznak majd pusztán attól, hogy tartósan megjelennek a környezetünkben.

A színeknél fontos szempont még azok árnyalatának kiválasztása: a sötétebb színek kicsinyítik, összenyomják a teret, a világosabbak pedig magasabbá, légiesebbé, tágasabbá alakítják azt. Tehát, először is válasszuk ki mennyire erős árnyalatot szeretnénk, majd vizsgáljuk meg a színeket önmagukban külön-külön milyen tulajdonságokkal bírnak és ebből melyik lehet előnyös illetve hátrányos lakberendezési céljaink elérésben.

Fehér:

Kellemes, tiszta, világosító megjelenésben tündököl, azonban jellegtelen megjelenést közvetít önmagában. Kiegészítő színek nélkül ijesztően hathat. A teret mindenképp tágítja, előnyös használni olyan terekben ahol tisztaságot, lebegő, romantikus térérzetet szeretnénk kelteni, vagy ahol koncentrálnunk kell. A fehér továbbá nagyon jó alap háttér más színek kidomborítása érdekében.

Szürke:

Kellemes színnek mondható, semlegesíti a többi színt, kissé visszahúzva azok élénkségét. Az élénkebb színek fognak a szürkéhez igazodni, nem pedig fordítva. Konszolidált, higgadt, ám visszafogott megjelenést közvetít. Élénk vagy erős színű bútorok és textilek mellé jó választás lehet.

Kék:

Higgadt, nyugodt, elegáns szín, talán a legerősebb nyugtató hatással bír az összes szín közül az emberi természetre. Remekül lehet társaságában koncentrálni és gondolkodni. Meleg színekkel, vagy a komplementerével: a sárgával lehet ellensúlyozni a telitettségét. A mélyebb indigókék megnyugtató, komoly, távolságtartó hatást kelt, amely mélységet ad a térnek, egyben kicsinyítve azt. Kékeslila árnyalatban már ünnepélyes, reprezentatív hatása érvényesül. Remek választás dísztermek kialakításánál. Világoskék árnyalata rendkívül légies, vidám, friss térérzetet kelt. Sokak számára étvágycsökkentő hatása lehet, ezért konyhában, étkezőben megfontolandó az alkalmazása.

Piros:

Intenzív, öntudatos, domináns szín. A mellette lévő színektől függ, hogy melegséget vagy dinamizmust áraszt; de vigyázzunk vele, mert túl erős árnyalatban és mértékben már fojtogató hatású lehet. Megfelelő árnyalatban használva azonban igazi frissességet és pezsdítő életérzést közvetít illetve remekül használható hangsúlyozásra is. Fehér és arany kiegészítőkkel felséges, pompázatos hatást kelthetünk vele. Ha melegség közvetítésére szeretnénk használni, párosítsunk mellé világosabb árnyalatú színeket, amik mellett jól tud érvényesülni. Szinte bármelyik helyiségnek jól áll, de kifejezetten javasolt társas helyiségek kiegészítő színeként.

Sárga:

A legfényesebb és legvilágosabb szín, amely felerősíti a környezete színeit és tágassá teszi a környezetét. A sötétebb sárga árnyalatok is derűs hatást keltenek anélkül, hogy közben összenyomnák a teret, mert ösztönösen a napsütötte tágas térre asszociálunk a megjelenésével. A szobába beeső napsugarakkal is remekül harmonizál ez a szín, azok hiányában pedig imitálja azt. Fontos figyelembe venni, hogy a sárga falszínnél mindig figyeljünk, hogy harmonizáljon a szoba többi színeivel és alaposan válasszuk ki a megfelelő színárnyalatot, mert nagy felületen émelyítő lehet egy erősebb, különösen a kénsárga árnyalat.

Zöldes árnyalatban használva kimondottan természet közeli érzetet kelthetünk, amely rendkívül barátságos, hangulatos térérzetet biztosít.

Narancs:

Piros és sárga szín keverékéből előállított szín, kimondottan élénk és mozgalmas hatást kelt. Használatával érdemes megfogadni azt az alapelvet, hogy színárnyalatának intenzitása megfelelő arányban álljon az alkalmazandó felület nagyságával: minél erősebb árnyalatot választunk, annál kisebb felületen érdemes azt megjeleníteni és fordítva. Tágas egyben eleven, mégis barátságos hatást kelthetünk vele.

Zöld:

Sárga és kék keveréséből létrejött árnyalat, mely kimondottan nyugtató és harmonikus hatást gyakorol a környezetében tartózkodókra. Kékesebb tónusaiban hűvösebb, frissebb érzetet; sárgásabb árnyalatival azonban melegítő hatást érhetünk el. Minden olyan térben előnyös alkalmazni, ahol kifejezett cél a barátságos, kedves környezet kialakítása, valamint nyugtatólag hat nagy zajterhelésnek kitett terekben.

Kékeszöld árnyalatban használva már erősen stabilizáló, reprezentatív teret tudunk létrehozni segítségével. Remekül lehet ezzel a színnel dominálni, figyelmet felkelteni.

Lila:

Kék és piros házasságából született szín. Más színekkel együtt érvényesül igazán. Lágyabb, pasztellesebb árnyalatait remekül használhatjuk más színek kiegészítőjeként. Nem javasolt domináns színként való alkalmazása; karakteres szín, ezért óvatosan kell vele bánni!

Barna:

Több szín keveréséből áll elő, ezért minden színhez jól illik megfelelő árnyalatban. Falszínként alkalmazva mindig rendeljük alá a szobában található bútorok színeihez illeszkedve, csak így tudunk érvényt szerezni azok kontúrjainak. Megfontoltan alkalmazzuk, mert túlzott használata rendkívül komor megjelenést tud közvetíteni. Gondoljunk a fából készült tereptárgyakra is, mert ezek is általában barna színben jelennek meg, amennyiben nincsenek lefestve. Jól eltalált árnyalatban azonban rendkívül kellemes, harmonikus, vagy éppen semleges helyiségeket tudunk létrehozni a használatával.

Fekete:

Erős, domináns, tárgyilagos súlyos szín. Közvetíthet eleganciát, komolyságot és professzionalizmust, de komorságot is. Mellette minden szín karakteresnek hat majd, erősen szűkíti a teret és remekül lehet vele hangsúlyozni, azonban a fekete esetében nagyon kell figyelni a megfelelő mértékre és felületválasztásra, továbbá a többi szereplő színre is.

A fenti összesítő alapján már könnyen meg tudjuk tervezni a lakásunk meghatározó tereinek hangulatát és kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő festékszíneket. Érdemes három hasonló árnyalatot kikevertetni a legkisebb kiszerelésben és otthon próbafestést végezni egymás mellett a falon. Így meg tudjuk nézni, hogyan mutat az adott szín nagyobb felületen, mint a paletta kártyáján és a helyszínen már jól látszik, melyik mutat legjobban az adott térben a különböző napszakokban, illeszkedve a többi színhez.

Képek forrása: pexels, pixabay