Színválasztás falfestés előtt

Színek vesznek minket körbe minden nap, árnyalatok, tónusok, fényjátékokra változó felületek; melyek hangulatokat, dinamikát és még számos ingert közvetítenek felénk. Akkor is hatnak ránk, ha azt gondoljuk teljesen hidegen hagy minket a környezet. Hidegen hagy…hmm, nos, a hidegnek is vannak színei, a hideg azt jelenti: hűvös, mozdulatlan, kemény, roppanós, fegyelmezett… vagy színekre fordítva: kék, szürke, átlátszó, fehér; máris mennyi mindent tudunk hozzá kapcsolni. Elegünk van belőle, bárcsak jönne már a tavasz, vagy épp erre vágyunk, mert nem szeretjük a perzselő, vöröses fényben izzó meleget? Nos, nem mindegy melyik színt választjuk a falfestéshez.

A bioritmusunk is precízen jár minden nap, ahogyan a Nap az égen kel és nyugszik szabályozott ritmusban. Akármennyire is modern civilizációban élünk, biológiai és kémiai lényekként aktívan reagálunk mindezekre, használjuk hát ki ezt az adottságunkat és fordítsuk azt a saját javunkra. A festékgyártók ma már professzionális színkeverési technikákkal szinte bármilyen hangulatot, árnyalatot ki tudnak keverni nekünk, játszunk, tervezzünk a színekkel, megéri foglalkozni velük! A színekkel az otthonunkban nem csupán hangulatokat és vizuális élményt tudunk közvetíteni, hanem remekül használhatók térrendezésre, a mindennapi folyamatok útvonalának kijelölésére, üzenetek közvetítésére pl. az ügyfeleink felé, vagy akár inspirációnak önmagunknak stb.

A színek erősen befolyásolják az éppen aktuális közérzetünket és gyorsan meg is tudják változtatni azt. A minket körülvevő civilizált tér általában zárt, ezért érdemes a lakás különböző pontjain olyan színeket alkalmaznunk, amikről tudjuk, hogy segítenek könnyebben felpezsdülni egy álmos reggel pl. egy meleg sárga árnyalatú fürdőszobában, ami a napfényt hozza el nekünk még a borongós reggeleken is; vagy épp ellenkezőleg: a barna és földszínek meleg árnyalatokban megnyugtatnak és segítenek az esti pihenésben, mert épp azzal van gyakrabban problémánk. Támogathatjuk az otthoni tanulóidőt és a home office-t a kék különböző árnyalataival, amely színek között sokkal könnyebb tartósan koncentrálni; vagy inspirálódhatunk fémszínek között, mint pl. arany ,ezüst vagy bronz, amik eleganciát, inspirációt, nagyobb volumenben történő gondolatokat ébresztenek bennünk. Semlegesíthetünk szürkével, ha túl sok a szín már a lakásban a bútorok, textilek, kiegészítők miatt, vagy egyszerűen kerülhetünk álmodozó, patyolat tiszta környezetbe, ha mindent fehérre és világos natúr színűre festünk, ahol sokkal tisztábbnak tűnik minden már önmagában is. Közvetíthetünk eleganciát, megbízhatóságot markáns, sötét színekkel mint pl. a fekete, sötétbarna, mély lila, ha az ügyfeleket szeretnénk lenyűgözni épp a tárgyalóban, de használhatunk élénk, mosolyra fakasztó vidám színeket, amennyiben gyerekszolgáltatással foglalkozunk.

Továbbá itt a remek lehetőség a színkeverés segítségével, hogy mindenkinek olyan színvilágú szobája legyen, amilyet csak szeretne: másolhatunk kedvenc filmjeinkből, akár űrkorszakunkat éljük, akár hercegnős kastélyba szeretnénk ébredni, akár a dinók között dzsungelkalandra indulni, akár egy napsütötte virágos réten álmodozni, akár az épp legtrendibb színkombinációkat nézegetni minden nap és nem utolsó sorban fogadni a hozzánk betoppanó vendégeket.

Amennyiben természetes hatásra vágyunk, képzeljük el, mit látunk a természetben és másoljuk le: a horizont alatt sötétebb, barnás színek jelennek meg (ez kimerülhet a padlószinten is, egy kis falvédőléccel, de felhozhatjuk a fal 1/3 arányába is falfestéssel). A horizont magasságában zöldes, vöröses-barnás pasztell árnyalatok jelennek meg, a horizont feletti területen (ez lehet a fal felétől vagy felső harmadától feljebb eső terület) pedig dominálnak a hűvösebb, könnyedebb kékes, nagyon világos színek. Továbbá természetesnek érzékeljük mindazokat a színeket, amiket a természetben is látunk: a sárgákat, a víz színeit (az átlátszótól a sötétkékig), a zöldeket és vöröseket, a barnákat és a színfoltként megjelenő élénk virágszíneket. Ha természetes hatást szeretnénk elérni, érdemes hasonló arányokat alkalmazni ezek eloszlásában, mint amit odakint látunk.

Amikor festékszínt szeretnénk kikevertetni, először is egy színkört fogunk kapni, ahol azt érezhetjük, hogy kb. milliónyi színből kell ráböknünk egyetlen darabra. Ne essünk kétségbe, induljunk el szépen szempontok szerint az elejétől, és haladjunk szisztematikusan. Amennyiben nincs konkrét kinézett mintánk, amit másolhatunk, akkor először is osszuk két részre a színkört: meleg és hideg színekre. Döntsük el, hogy otthonos, barátságos színekre vágyunk-e jelenleg, amelyek többnyire szűkítik a teret: mert akkor a meleg színek között haladjunk tovább. Vagy épp ellenkezőleg: távoli, nyugodt, tiszta, hidegebb hangulatú hatásra van éppen szükségünk, amik inkább tágítják a teret, mert akkor a paletta hideg színei között keresgéljünk tovább.

A következő fontos szempont, amit figyelembe kell venni: a színekre módosító hatással van a napi fény-árnyék, továbbá a szomszédos színek, és a színt hordozó anyag is. Egy keleti tájolású hálószobában pl. nem javasolt a világoskék, mert a reggeli hűvösebb színű napfény sáros maszathoz hasonló színfoltokat generál rajta. Egy nyugati tájolású szobában pl. nagyon szépen mutat a barackos, meleg sárgás vagy arany árnyalat, mert a lenyugvó nap meleg, erősen narancssárga színei gyönyörűen kiemelik ezeket a színeket és nagyon kellemes, békés hangulatot hoznak így létre.

Akárhogy is döntünk, festékszínt kikevertetni jó dolog, egy csodás lehetőség az otthonunk előnyeinek kidomborítására és a személyes céljaink megvalósulásának segítésére; éljünk vele bátran! Pár év múlva frissíteni, hangulatot váltani épp ily egyszerű lesz majd ennek a szolgáltatásnak a segítségével.